Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Οικονομικό κίνητρο στους νοσηλευτές να… πλέουν τα χέρια τους!

ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία που συνδέεται με την καθαριότητα των εργαζομένων στο νοσοκομείο Μαντζιαγκάλλι του Μιλάνου, αλλά με μέθοδο για να μειωθεί η μετάδοση λοιμώξεων στα νεογνά.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να προσφέρει οικονομικά κίνητρα στο προσωπικό που δέχθηκε να πλένει συχνότερα τα χέρια του. Και αυτό γιατί έτσι, εκτιμάται ότι θα μειωθεί η μετάδοση λοιμώξεων, ιδίως στα νεογέννητα που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν επισήμως, ένα χρόνο μετά από την πρώτη εφαρμογή του πιλοτικού αυτού σχεδίου, το ποσοστό των λοιμώξεων στα νεογέννητα που χρήζουν ειδικής φροντίδας, μειώθηκε κατά ποσοστό 30%.

Οι νοσοκόμοι που δέχθηκαν να πάρουν μέρος στο συγκεκριμένο πείραμα, έλαβαν ετήσιο επίδομα της τάξης των 200 ευρώ. Σύμφωνα με τον αρχίατρο του Μαντζιαγκάλλι, Φάμπιο Μόσκα “το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό, διότι, τα νεογέννητα με προβλήματα υγείας, παρουσιάζουν, συχνά, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι εύκολο να προσβληθούν από λοιμώξεις. Κάτι που ισχύει ακόμη περισσότερο για τα νεογνά που ζυγίζουν λιγότερο από ενάμιση κιλό”.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του Μαντζιαγκάλλι, οι νοσοκόμοι δέχθηκαν να εγκατασταθεί κλειστό κύκλωμα με κάμερες για την παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του “πρωτοκόλλου για το πλύσιμο των χεριών”. Η όλη διαδικασία, για να μπορέσουν να απαλειφθούν όσα περισσότερα μικρόβια γίνεται, πρέπει να κρατά τουλάχιστο ένα λεπτό.

Πριν την επαφή με τα μωρά, ένα ειδικό μηχάνημα, μετρά, επίσης, στις παλάμες, το συνολικό ποσοστό των εναπομείναντων βακτηριδίων. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις που δημοσιεύονται από τον ιταλικό τύπο, κάθε χρόνο, σε όλη την χώρα, θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον 200.000 νοσοκομειακές λοιμώξεις, χάρη σε βελτίωση των συνθηκών υγιεινής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε