Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Οκτώ οι νεκροί από την ομηρεία του λεωφορείου στη Μανίλα

ΦΩΤΟ REUTERS

Επτά τουρίστες από το Χονγκ Κονγκ έχασαν τη ζωή τους στις Φιλιππίνες, όταν ένας απολυμένος αστυνομικός κατέλαβε τουριστικό λεωφορείο και πυροβόλησε τους ομήρους. Νεκρός και ο δράστης.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Ντόναλντ Τσανγκ, επτά πολίτες του Χονγκ Κονγκ έχασαν σήμερα τη ζωή τους από τη σύλληψη ομήρων σε τουριστικό λεωφορείο στη Μανίλα, δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι και έξι νοσηλεύονται.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 4 όμηροι διασώθηκαν, ενώ εικόνες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά δείχνουν τρεις ομήρους να βγαίνουν ζωντανοί από το λεωφορείο και τους αστυνομικούς να απομακρύνουν περισσότερα πτώματα.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιδρομή στο λεωφορείο έπειτα από τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν από το εσωτερικό του και τη δήλωση του δράστη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι σκότωσε δύο ομήρους. Ο φιλιππινέζος οδηγός του λεωφορείου που κρατείτο μαζί με τους 15 τουρίστες από το Χονγκ Κονγκ είχε καταφέρει να διαφύγει με ασφάλεια μετά τους πυροβολισμούς.

Το θρίλερ της ομηρίας τελείωσε λίγο πριν τις 16.00. Ο ένοπλος, που κρατούσε 16 ομήρους, είχε απειλήσει να τους σκοτώσει αν πλησιάσουν οι δυνάμεις της αστυνομίας. “Μπορώ να δω εκεί ότι καταφτάνουν πολλές ομάδες των ειδικών δυνάμεων, βρίσκονται παντού τριγύρω”, δήλωσε ο δράστης, Ρολάντο Μεντόσα. “Ξέρω ότι θα με σκοτώσουν, γι’ αυτό τους λέω να φύγουν γιατί όπου να’ναι θα κάνω το ίδιο εδώ”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο αδελφός του ενόπλου, πρώην αστυνομικού, ζήτησε παράταση 30 λεπτών στη διορία που έθεσε ο δράστης. Δημοσιογράφοι άκουσαν τον Γκρεγκόριο Μεντόσα, ανώτατο αξιωματούχο της αστυνομίας, να μιλάει στο κινητό του με τον αδελφό του και δράστη.

 
Οι εννιά όμηροι που απελευθερώθηκαν αρχικά είναι καλά στην υγεία τους. Έξι από αυτούς είναι κινέζοι- ανάμεσά τους και τρία παιδιά- και δύο φιλιππινέζοι, ανακοίνωσε η αστυνομία.
 
Δύο από τους κινέζους που απελευθερώθηκαν είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, που εμφάνισαν υπέρταση στη διάρκεια του επεισοδίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Η αστυνομία παρέδωσε πίτσα και αναψυκτικά στους ομήρους που βρίσκονταν στο λεωφορείο, καθώς και επιπλέον καύσιμα για το όχημα ώστε να λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού του.

Ο αρχηγός της τοπικής κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για μια “μεγάλη τραγωδία”, εξέφρασε επίσης κάποια απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το περιστατικό οι αρχές. “Το αποτέλεσμα, κρίνω ότι είναι απογοητευτικό”, σημείωσε. Ο υπουργός Εσωτερικών των Φιλιππίνων Τζέσι Ρομπρέντο δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της για το βίαιο τέλος που είχε η σύλληψη ομήρων, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες.

For the latest Philippine news stories and videos, visit GMANews.TV
 
Ποιος είναι ο απαγωγέας

Ο 55χρονος δράστης, Ρολάντο Ντελ Ροσάριο Μεντόσα, αποπεμφθείς αστυνομικός, απαιτεί οι αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους με την οποία τον απομάκρυναν από το Σώμα το Φεβρουάριο του 2009 επειδή κρίθηκε ένοχος για εκβίαση και παρενόχληση.
 
Τον επόμενο χρόνο θα έβγαινε στη σύνταξη αν δεν είχε αποπεμφθεί από την αστυνομία.
 
Στο παρελθόν ο Μεντόσα είχε λάβει αρκετές διακρίσεις για το υποδειγματικό του έργο.
 

Ο δράστης οπλισμένος με ένα Μ-16, επιβιβάστηκε στο λεωφορείο και ανακοίνωσε στους επιβάτες του που ετοιμάζονταν να επισκεφθούν το παραθαλάσσιο Luneta Park, ότι είναι όμηροί του. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ο πρώην αστυνομικός άφησε ελεύθερους 7 ομήρους. Το λεωφορείο παρέμεινε ακινητοποιημένο και περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις.

Κάποια στιγμή ο απαγωγέας κόλλησε ένα χαρτί στο παράθυρο του λεωφορείου, στο οποίο έγραφε: “Ένα μεγάλο λάθος που θα διορθωθεί. Μια κακή απόφαση”. Μετά από λίγο αναρτήθηκε και δεύτερο μήνυμα από τον αστυνομικό -απαγωγέα: “Μια μεγάλη συμφωνία”, δείχνοντας πως η υπόθεση ομηρείας οδεύει προς αίσιο τέλος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε