Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Οκτώ πυρηνικά εργοστάσια θα ανοίξει το Βιετνάμ

Το οικονομικό προάστειο της πόλης  Ho Chi Minh. ΦΩΤΟ REUTERS
Το οικονομικό προάστειο της πόλης Ho Chi Minh. ΦΩΤΟ REUTERS
Η κυβέρνηση του Βιετνάμ σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία οκτώ πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια τα επόμενα 20 χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπιστούν οι ενεργειακές ελλείψεις στη χώρα.

 

Η ατομική ενέργεια θα καταστεί μέσα στην επόμενη εικοσαετία μια από τις σημαντικότερες πηγές για τη χώρα, αναφέρει σχετική κυβερνητική απόφαση.
 
Τα αρχικά σχέδια έκαναν λόγο για τέσσερις αντιδραστήρες, αλλά η κυβερνητική απόφαση ανέφερε πως ο πρωθυπουργός Νγκουέν Ταν Ντουνγκ ενέκρινε την ανέγερση οκτώ πυρηνικών εργοστασίων, το καθένα από τα οποία θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες, ως το 2030.
 
Τα οκτώ εργοστάσια θα παράγουν συνολικά 15.000-16.000 μεγαβάτ, σύμφωνα με την απόφαση.
 
Η κυβέρνηση του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι Ρωσική εταιρία ανέλαβε το συμβόλαιο για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη χώρα, το οποίο προγραμματίζεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2020.
 
Ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος της πρώτης μονάδας, παραγωγικής δυνατότητας 4.000 μεγαβάτ, θα ανέλθει σε 11 έως 18 δις δολάρια.
 
Το κυβερνητικό σχέδιο καλεί να υπάρξει “αποτελεσματική και ασφαλής εκμετάλλευση των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων”, και έχει στόχο να προωθηθεί η ενεργότερη συμμετοχή εγχώριων επιχειρήσεων στην κατασκευή και λειτουργία των εργοστασίων προοδευτικά, ώστε να υπάρξει “αυτάρκεια στο σχεδιασμό, την κατασκευή, την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων”.
 
Σήμερα, πάνω από το ένα τρίτο της ενέργειας στο Βιετνάμ παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια που διαθέτουν φράγματα.
 
Σε διεθνή διάσκεψη στο Χανόι την περασμένη εβδομάδα ειδικοί σημείωσαν ότι το Βιετνάμ πρέπει να αρχίσει να θεσμοθετεί από τώρα μέτρα ασφαλείας, αλλά και δημόσιο έλεγχο, για το πρώτο του πυρηνικό εργοστάσιο.
 
Το Βιετνάμ αντιμετώπισε ενεργειακές ελλείψεις που έφθασαν τα δύο δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία ενέργειας. Ξένες εταιρίες έχουν εκφράσει την “ανησυχία” τους για τις ελλείψεις σε ενέργεια και υποδομές στη χώρα.
 
“Η κατανάλωση ηλεκτρισμού συνεχίζει να μεγεθύνεται κατά 15% σε ετήσια βάση, κι έτσι ξεπερνά σημαντικά το ρυθμό αύξησης της διαθεσιμότητας ενέργειας”, σημείωσε το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Βιετνάμ τον Μάιο.
 
Και άλλες χώρες τη νοτιοανατολική Ασία εξερευνούν την πιθανότητα αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, παρά την έλλειψη τεχνολογικής εμπειρίας και τις ανησυχίες για την ασφάλεια τέτοιων εγκαταστάσεων σε μια περιοχή όπου καταγράφονται πολλές φυσικές καταστροφές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε