Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Όλα για τις αγορές – “Ένωση Σταθερότητας” ψάχνει ο Σόιμπλε

Η Γερμανία θέλει, η Γαλλία την ακολουθεί αλλά λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πείθονται για την ανάγκη να αλλάξει η Συνθήκη της Λισσαβώνας, ώστε τα απείθαρχα δημοσιονομικά κράτη να τιμωρούνται αυστηρά!

Οι συναντήσεις που είχαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικόλα Σαρκοζί έδειξαν ότι τα πράγματα δε θα είναι εύκολα για τους Μερκοζί. Και ανέλαβε δράση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Που βρήκε νέο όνομα στο… γαλλογερμανικό σχέδιο: την Ένωση Σταθερότητας που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι χώρες της ευρωζώνης. Μια Ένωση μέσα στην Ένωση δηλαδή!

Η Ένωση Σταθερότητας θα μπορούσε να διασφαλίσει γρήγορα μια βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα», δήλωσε ο Σόιμπλε στο τηλεοπτικό κανάλι ARD. «Ο στόχος είναι οι χώρες μέλη του κοινού νομίσματος να δημιουργήσουν τη δική τους Ένωση Σταθερότητας και να επικεντρωθούν σ’ αυτό», πρόσθεσε.

Γερμανία και Γαλλία αναζητούν ριζοσπαστικές μεθόδους για να διασφαλίσουν τη γρηγορότερη οικονομική ολοκλήρωση των χωρών της ευρωζώνης, γνωρίζοντας ότι ίσως να μην είναι δυνατό να εξασφαλίσουν ευρεία συναίνεση για να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές των Συνθηκών.

Η αρχική πρόθεση της Γερμανίας ήταν να πετύχει μια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια περιορισμένου εύρους αλλαγή στη Συνθήκη της Λισσαβώνας μέχρι το τέλος του 2012. Στις συναντήσεις όμως που είχαν τις τελευταίες εβδομάδες με Ευρωπαίους ηγέτες η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ήταν σαφές ότι δύσκολα θα συμφωνήσουν και οι 27 της Ε.Ε.

Ακόμη και αν κάτι τέτοιο ήταν γινόταν, θα χρειαζόταν ένας και πλέον χρόνος για να προωθηθούν οι αλλαγές, σε μια περίοδο που οι επιθέσεις των αγορών στην Ιταλία, την Ισπανία και τώρα και στη Γαλλία δείχνουν πως χρειάζεται λήψη δραστικών μέτρων μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Για το λόγο αυτό Βερολίνο και Παρίσι αναζητούν άλλους τρόπους για την επίτευξη του στόχου τους: είτε μια συμφωνία μεταξύ μόνο των χωρών της ευρωζώνης είτε μια ξεχωριστή συμφωνία που θα περιλαμβάνει μόνο έναν “πυρήνα” από 8-10 χώρες της ευρωζώνης, πρόσθεσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Ένωση Σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για να ανακτήσουν οι χώρες την εμπιστοσύνη των αγορών. «Το σημαντικό για να πειστούν οι επενδυτές είναι το σταθερό νόμισμα», τόνισε.

Αυτό όμως σημαίνει ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να πράξουν το καθήκον τους και να πειθαρχήσουν τα δημοσιονομικά τους. «Θέλουμε να το διασφαλίσουμε αυτό μέσω αλλαγής των συνθηκών», κατέληξε.

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Tagesspiegel, η πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για την προώθηση ενός νέου συμφώνου σταθερότητας της ευρωζώνης στηρίζεται επίσης από την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει και πέρα από τις τρεις χώρες που είχαν την πρωτοβουλία, γράφει η εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέτρα για… όλη την Ευρώπη ανακοινώνουν Μέρκελ και Σαρκοζί μέσα στην εβδομάδα – Εφαρμογή από το 2012

Η Ιταλία μία ανάσα από το ΔΝΤ και η Αγγλία φοβάται ταραχές λόγω διάλυση του ευρώ

Μέτρα για… όλη την Ευρώπη ανακοινώνουν Μέρκελ και Σαρκοζί μέσα στην εβδομάδα – Εφαρμογή από το 2012

Την Τρίτη θα αποφασιστεί εαν θα χρεοκοπήσει η χώρα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε