Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ολάντ: Η επόμενη σύνοδος θα διαρκέσει αρκετές νύχτες!

Ολάντ: Η επόμενη σύνοδος θα διαρκέσει αρκετές νύχτες!

Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ετοιμάζεται για “αρκετές νύχτες” διαβουλεύσεων στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την τραπεζική ένωση πήρε πάρα πολύ χρόνο, αναγνώρισε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ–αλλά πρόσθεσε ότι η προσεχής, τον Νοέμβριο, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ προβλέπεται να πάρει ακόμη περισσότερο και να διαρκέσει “αρκετές νύχτες”.
Είναι μια σύνοδος κορυφής, “η οποία ήταν ίσως πάρα πολύ μακρά”, “αναμφίβολα πιο μακρά από όσο θα έπρεπε για να καταλήξουμε σε αυτό που αποτελούσε ήδη ένα σημείο συμφωνίας ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία”, δήλωσε έπειτα από μια νύχτα διαβουλεύσεων για την εποπτεία των τραπεζών στην ευρωζώνη.
“Δέχομαι απολύτως αυτήν την βραδύτητα”, πρόσθεσε.
“Όμως δεν είναι η πρώτη και αναμφίβολα δεν είναι και η τελευταία καθώς πιστεύω ότι η προσεχής προαναγγέλλεται ότι θα μας πάρει πολλές νύχτες”, συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας για τις ευαίσθητες συνομιλίες που προβλέπεται να γίνουν στις 22 και στις 23 Νοεμβρίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. “Εκεί κι αν θα είναι μακρές!” οι διαπραγματεύσεις, είπε.
 
Ερωτηθείς για τη θέση της Γαλλίας στο θέμα των “προοπτικών του προϋπολογισμού 2014-2020”, ο Ολάντ απάντησε: “Προτρέχετε για κάτι για το οποίο εμείς θα περάσουμε ακόμη και νύχτες μαζί”.
“Βεβαίως θα υπάρξουν εντάσεις, συζητήσεις”, αναγνώρισε. Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει “ένας επαρκής προϋπολογισμός”, ένα “λογικό πακέτο” για να χρηματοδοτηθούν ταυτοχρόνως τα διαρθρωτικά ταμεία και η Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Ο Γάλλος πρόεδρος ευχήθηκε να υπάρχει “σταθερότητα στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ κατ’ αναλογία”, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω και προανήγγειλε “μια αρκετά κοντινή θέση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία”.
Την βραδύτητα των συνομιλιών κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής ο Ολάντ την αιτιολόγησε κυρίως με τις συζητήσεις που γίνονται “ανάμεσα σε αυτούς που είναι στην ευρωζώνη και σε αυτούς που δεν είναι”. Την ώρα που η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο στο μέλλον να αποκτήσει μια “δημοσιονομική ικανότητα” που θα είναι καθαρά δική της, “καθησυχάζει” τις χώρες που δεν είναι μέλη της.
“Υπάρχει ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, οφείλουμε να τον καθορίσουμε από κοινού”. “Παράλληλα, στην περίπτωση που χώρες της ευρωζώνης αποφασίζουν να αναζητήσουν πόρους για να κάνουν ενέργειες που τις αφορούν, αυτό δεν γίνεται σε αντικατάσταση, αλλά ως προσθήκη”, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει προοπτικές στην ευρωζώνη αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

 

Μέρκελ σε Σαμαρά: Το κλίμα άλλαξε για την Ελλάδα!

50 λεπτά κράτησε η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: “Τις επόμενες ημέρες κλείνει η συμφωνία με την τρόικα” – Προειδοποίησε για την κοινωνική οργή

“Κρυφτούλι” Ραχόι για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε