Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ολάντ: “Ναι στην επιμήκυνση για την Ελλάδα αλλά υπό όρους” – Βέβαιος για αποφάσεις για τη χώρα στις 18-19 Οκτωβρίου

Ολάντ: “Ναι στην επιμήκυνση για την Ελλάδα αλλά υπό όρους” – Βέβαιος για αποφάσεις για τη χώρα στις 18-19 Οκτωβρίου

– Η άποψη του Ολάντ για επιμήκυνση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Βερολίνο
– Σημειώνει ωστόσο πως θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
– Ολάντ: “Ελπίζουμε οι Έλληνες να δείξουν αξιοπιστία για να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη
– Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε πιο ενεργό ρόλο και δράση από την ΕΚΤ

Για πρώτη φορά ένας ευρωπαίος ηγέτης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης για την Ελλάδα, κάτι που θα προκαλέσει νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αλλά θα αποτελέσει και μία βαθιά ανάσα για τους πολίτες της χώρας που θα δουν το τεράστιο αυτό πακέτο μέτρων να σπάει σε μικρότερο κομμάτια.

Υπέρ του να δοθεί χρονική παράταση στην κυβέρνηση της Ελλάδας προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχουν καθοριστεί από την Τρόικα στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης — υπό όρους — τάχθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στη Ρώμη μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ είπε ότι «εάν η έκθεση της Τρόικας είναι θετική, επιβεβαιώσει ότι υπάρχει αξιοπιστία, εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν τα μέτρα, θα μπορούσαμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο που να διατηρεί (παράλληλα) την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη».

Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όλα όσα υποστηρίζει το Βερολίνο μέχρι τώρα, που σημειώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει επιμήκυνση για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Ελπίζουμε οι Έλληνες να δείξουν πολιτική αξιοπιστία ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Τρίτος σταθμός είναι η τραπεζική ένωση και η εμβάθυνση της οικονομικής και χρηματιστικής ένωσης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Και οι δύο ηγέτες πάντως, συμφώνησαν ότι οι λύσεις για τα ζητήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας θα μπορούσαν να δοθούν στγην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα λάβει χώρα στις 18-19 Οκτωβρίου.

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις προσεχείς κινήσεις της ΕΚΤ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ περιορίστηκε να τονίσει ότι η θέση του είναι πως οφείλεται να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: δηλαδή η τράπεζα, «μέσω μηχανισμών σταθερότητας, να μπορεί να παρεμβαίνει γρήγορα ύστερα από μια σαφή αίτηση κράτους-μέλους» ώστε να μειώνεται το κόστος δανεισμού της.

«Από την εκλογή του προέδρου Ολάντ βρεθήκαμε πολύ κοντά, με κοινούς στόχους για μια περαιτέρω ανάπτυξη, χωρίς χρέος και πληθωρισμό. Παρακολουθούμε το πώς η Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι διάφορες κυβερνήσεις προχωρούν στην εφαρμογή όσων αποφασίσθηκαν στην Σύνοδο (Κορυφής της ΕΕ) του Ιουνίου» πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ακόμη «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όσα ετοιμάζονται για την σταθεροποίηση των αγορών με τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Συμβάλλαμε να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να κάνουμε ‘το μάθημά μας’, αλλά παράλληλα ότι χρειάζεται και αναγνώριση από την Ένωση και την λειτουργία της Ευρωζώνης, ώστε να μην συνεχίσουν να υφίστανται σπρεντ (σ.σ. διαφορές αποδόσεων των επιτοκίων) που λειτουργούν ως μεγάλο εμπόδιο. Θα επαγρυπνούμε ώστε να γίνουν πράξη όλα όσα αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου», εξήγησε ο Μόντι.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Συρία ο Μόντι έκανε αναφορά στην ανάγκη να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Συμβούλιο Ασφαλείας και να ευνοηθεί η δημοκρατική μετάβαση με συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «η σχέση Ιταλίας και Γαλλίας είναι ισχυρή και βασισμένη σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση στα θέματα της Ευρωζώνης. Υπάρχει κοινή βούληση για ανάπτυξη και για μια ευρωπαϊκή πορεία αλληλέγγυας ολοκλήρωσης. Για το Ευρώ υπάρχουν τρεις σταθμοί: πρώτον να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου. Δεύτερον, να καταφέρουμε να χειριστούμε το θέμα της Ελλάδας. Ελπίζουμε η έκθεση της Τρόικας να μας επιτρέψει στη Σύνοδο του Οκτωβρίου να φτάσουμε σε λύση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ούτε μια μέρα παραπάνω στους Έλληνες

FT: θα δοθεί επιμήκυνση στη Ελλάδα αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε