weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ολάντ: «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Γάλλων»

Ολάντ: «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Γάλλων» | Newsit.gr

Ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα πέρασε από χέρι σε χέρι μέσα από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία της πόλης Τουλ για να φθάσει στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τη στιγμή που με τα λόγια «ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία» ολοκλήρωνε την ομιλία του, μετά την ανακοίνωση της νίκης του υποψήφιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Εν μέσω χειροκροτημάτων, ακορντεονίστες άρχισαν να παίζουν μουσική από ένα τραγούδι της Εντίτ Πιαφ όταν για πρώτη φορά ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε στο βάθρο δίπλα του τη γυναίκα που τον στήριξε στη φιλόδοξη προσπάθειά του, την πρώην δημοσιογράφο και πλέον «πρώτη κυρία» της Γαλλίας, Βαλερί Τριερβελέρ.

Στην ομιλία του ο Ολάντ διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους του ότι θα κρατήσει τις υποσχέσεις του για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας, στήριξη της παιδείας, αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική, περιορισμό του ελλείμματος και κυρίως επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης με στόχο την ανάπτυξη.

«Είμαι σίγουρος» είπε, «ότι η σημερινή νίκη ήταν μια πραγματική ανακούφιση για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μια ελπίδα ότι επιτέλους η λιτότητα δεν είναι αναπόφευκτη» και εν μέσω των επευφημιών του πλήθους συνέχισε: «Αυτή είναι πλέον η δική μου αποστολή, να δώσω δηλαδή στην ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση μια διάσταση ανάπτυξης για την απασχόληση για την ευημερία για το μέλλον. Και αυτό θα πω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στους ευρωπαίους εταίρους και πρώτ’ απ’ όλα στη Γερμανία, στο όνομα της φιλίας που μας δένει και στο όνομα της κοινής ευθύνης».

Απευθυνόμενος στο πλήθος δήλωσε: «Εκτιμώ την τιμή που μου κάνατε και το καθήκον που με περιμένει. Ενώπιόν σας δεσμεύομαι να υπηρετήσω τη χώρα μου με αφοσίωση, υποδειγματικά, όπως απαιτεί το αξίωμα».

Επανέλαβε ότι θα επιδιώξει να είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων, ότι «κανένα παιδί της Γαλλίας δεν θα παραγκωνιστεί, δεν θα γίνει θύμα διακρίσεων (. . .) για όλους θα υπάρξει η ελπίδα της υπόσχεσης για ένα καλύτερο μέλλον».

«Θα ζητήσω να κριθώ», πρόσθεσε, «για δύο σημαντικές δεσμεύσεις: τη δικαιοσύνη και την νεολαία. Κάθε επιλογή μου, κάθε απόφασή μου θα βασίζεται στο μοναδικό κριτήριο: Είναι σωστό και είναι πράγματι καλό για τη νεολαία ; Και στο τέλος της θητείας μου θα αναρωτηθώ εάν συνέβαλα στην προώθηση της ισότητας και εάν επέτρεψα στην νέα γενιά να αποκτήσει τη θέση που της ανήκει μέσα στη Δημοκρατία;».

Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι πιο σημαντική προτεραιότητά του είναι η συσπείρωση του γαλλικού λαού, που θεωρεί απαραίτητη για να αντιμετωπίσει η Γαλλία τις μεγάλες προκλήσεις που την περιμένουν.

Μένει να φανεί η αντίδραση των «αγορών» στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία. Η σημερινή ημέρα θεωρείται σημαντική, καθώς η Γαλλία θα αποπειραθεί να αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια ύψους 8-10 δισ. ευρώ, με το κρίσιμο να είναι το επιτόκιο με το οποίο θα διαθέτει εφεξής ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Έως τώρα δανειοδοτείται με περίπου 3%.

Μετά την Τούλ ο Φρανσουά Ολάντ έφθασε αεροπορικώς γύρω στα μεσάνυχτα στο Παρίσι, όπου πλήθος κόσμου τον περίμενε πανηγυρίζοντας στην πλατεία της Βαστίλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Σαρκοζί παραδέχτηκε την ήττα του

#TAGS MM