Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ολάντ: Θα μειώσω την ανεργία σε ένα χρόνο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Ατζέντα ανόρθωσης της Γαλλίας μέσα σε δυο χρόνια» προανήγγειλε ο Φρανσουά Όλαντ, που υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει την ανεργία μέσα σε ένα χρόνο.

Ήταν μια πρώτη προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να σταματήσει την…. κατρακύλα της δημοτικότητάς του. Το βράδυ της Κυριακής έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 και επιχείρησε να «θυμίσει» στους Γάλλους γιατί τον ψήφισαν.

“Δεν πρόκειται να κάνω σε τέσσερις μήνες αυτό που οι προκάτοχοί μου δεν έκαναν σε πέντε ή σε δέκα χρόνια. Η πορεία, είναι η ανόρθωση της Γαλλίας. Θα ορίσω μια ατζέντα ανόρθωσης: δύο χρόνια. Δύο χρόνια για να τεθεί ταυτόχρονα σε εφαρμογή μια πολιτική για την απασχόληση, για την ανταγωνιστικότητα και για την ανόρθωση των δημοσίων οικονομικών”, είπε.

Αφότου ανέλαβε καθήκοντα, “η κυβέρνηση δεν έχασε καιρό. Έδρασε και γρήγορα”, διαβεβαίωσε και δικαιολογήθηκε επικαλούμενος “μια αυξημένη ανεργία, μια υποβαθμισμένη ανταγωνιστικότητα, σημαντικά ελλείμματα, ένα ιστορικό έλλειμμα”.

“Οφείλουμε να αναστρέψουμε την καμπύλη της ανεργίας σε ένα χρόνο”, είπε, καθώς πρόσφατα ξεπεράστηκε το όριο των τριών εκατομμυρίων ανέργων στη Γαλλία.

Το διακύβευμα ήταν να πείσει ότι είναι ο άνθρωπος τού “αλλαγή τώρα” (σ.σ. το προεκλογικό του σύνθημα) και όχι εκείνος της “αδράνειας”, όπως τον κατηγορούν η δεξιά και ο Τύπος, ακόμη κι εκείνος της Αριστεράς.

Κατά τους πρώτους μήνες της παραμονής του στο Ελιζέ, ο Φρανσουά Ολάντ αύξησε τον κατώτατο μισθό και ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, ανέστειλε τα πιο αντιδημοφιλή μέτρα του Νικολά Σαρκοζί αυξάνοντας το φόρο στην περιουσία ή επαναφέροντας εν μέρει τη συνταξιοδότηση στα 60 έτη.

Όμως η πτώση της δημοτικότητάς του, πρωτόγνωρη για τόσο λίγο χρόνο μετά την εκλογή του, επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της BVA που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την εφημερίδα Le Parisien, σχεδόν ένας στους δέκα Γάλλους δηλώνει “μάλλον δυσαρεστημένος” από τις αρχικές επιδόσεις του Ολάντ εκτιμώντας πως ο αρχηγός του κράτους δεν έχει προχωρήσει «αρκετά μακριά» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

‘Άκουσε το μήνυμα ο Φρανσουά Ολάντ; Το βράδυ της Κυριακής, υπογράμμισε: “Μου λέτε: πρέπει να επιταχύνεις. Επιταχύνω”.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος έχει στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Γαλλίας, για τις οποίες πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ από εξοικονομήσεις ή αύξηση φόρων.
Υποσχέθηκε πως το κράτος δεν θα δαπανήσει “ούτε ένα ευρώ παραπάνω το 2013 απ΄ό,τι το 2012”.

Όσον αφορά τον έκτακτο φόρο 75% στα εισοδήματα που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ τον οποίο θέλει να επιβάλει, ένα “ανεύθυνο” μέτρο σύμφωνα με τους αντιπάλους του που επιχειρηματολογούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων, διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν “εξαιρέσεις”.

Η διαμάχη ξέσπασε το Σάββατο μετά την αποκάλυψη ενός αιτήματος υπηκοότητας που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες από τον πιο πλούσιο των Γάλλων, τον ιδιοκτήτη της αυτοκρατορίας LVMH Μπερνάρ Αρνό.

“Θα έπρεπε να μετρήσει καλά τι σημαίνει να ζητά την υπηκοότητα μιας άλλης χώρας, γιατί είμαστε περήφανοι που είμαστε Γάλλοι”, σχολίασε με αυστηρότητα ο Φρανσουά Ολάντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολάντ: Επιμένει στο 75% φορολόγηση χωρίς καμία εξαίρεση

Ολάντ: Δεν θα αυξηθεί η φορολογία – Σταθερός στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 3%

Ολάντ: “Ναι στην επιμήκυνση για την Ελλάδα αλλά υπό όρους” – Βέβαιος για αποφάσεις για τη χώρα στις 18-19 Οκτωβρίου

Ολάντ: Κανείς δεν θα γλιτώσει από την κρίση!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε