Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Όλι Ρεν: Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν πρέπει να εμποδίζει την αναπτυξη

Όλι Ρεν: Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν πρέπει να εμποδίζει την αναπτυξη

Η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο διαφοροποιημένο και σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας, ώστε να μην εμποδίσει την ανάπτυξη”, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

Η δημοσιονομική ενίσχυση, αν και αναγκαία, πρέπει να εφαρμόζεται με τρόπο που θα ευνοεί την ανάπτυξη και διαφοροποιημένο, για να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάπτυξης”, δήλωσε ο Ολι Ρεν σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας του σήμερα σε πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

“Αντίθετα με μια λανθασμένη εντύπωση που είχαν εκφράσει ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι και ορισμένοι εμπειρογνώμονες σύμφωνα με την οποία το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη, το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης έχει μια λογική”, επέμεινε ο Ρεν.

“Ναι, το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ βασίζεται σε κανόνες, με σαφή κριτήρια στο θέμα του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους, που μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη μιας διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, και στην ανάγκη, κυρώσεων. Αλλά ταυτόχρονα, το σύμφωνο αφήνει μεγάλο μέρος στην ικανότητα κρίσης όσον αφορά την εφαρμογή του”, πρόσθεσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια στις πιθανές δημοσιονομικές παρεκκλίσεις ορισμένων χωρών.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται τη στιγμή που οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη, μετά την πρόταση του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ και υποψήφιου στο β΄γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών για επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού συμφώνου ενισχυμένης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που υποστηρίζει το Βερολίνο, ώστε να προστεθεί σε αυτό μια αναπτυξιακή διάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σόιμπλε: Η Ισπανία θα τα καταφέρει χωρίς τη βοήθεια των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε