Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Όλο και περισσότεροι νεκροί από τη χολέρα στην Αϊτή

Επτά νέους θανάτους από το ξέσπασμα χολέρας ανακοίνωσαν οι αρχές στην Αϊτή, αυξάνοντας σε 337 τον απολογισμό των νεκρών από την ασθένεια αφότου εκδηλώθηκε στη χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των θυμάτων έχει επιβραδυνθεί. Τουλάχιστον 4.764 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από χολέρα και δέχονται ιατρικές φροντίδες.

Οι υγειονομικές αρχές, διεθνείς οργανώσεις αρωγής και μη κυβερνητικές οργανώσεις μάχονται για να περιορίσουν το ξέσπασμα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα, όπου ζουν 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου σε στρατόπεδα με σκηνές, υπό άσχημες συνθήκες υγιεινής.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα τεθεί εν αμφιβόλω και η διεξαγωγή των προσεχών εκλογών, αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία θα γίνει κανονικά.

Η αιτία του ξεσπάσματος χολέρας στην Αϊτή παραμένει ασαφής, ωστόσο η MINUSTAH, η στρατιωτική, αστυνομική και πολιτική δύναμη του ΟΗΕ με αποστολή την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα, ερευνά καταγγελίες ότι υπήρξε διαρροή από σηπτικό βόθρο κυανόκρανων από το Νεπάλ στον ποταμό Αρτιμπονίτ ο οποίος μόλυνε το νερό που πίνουν κάτοικοι με βακτήρια από περιττώματα.

Επίκεντρο του ξεσπάσματος είναι η παράκτια πόλη Σεντ Μαρκ, που βρίσκεται στο στόμιο του Αρτιμπονίτ, περίπου 96 χλμ. βόρεια του Πορτ-ο-Πρενς.

Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ο επίσημος απολογισμός των ασθενών και των θυμάτων ενδέχεται να είναι χαμηλότερος του πραγματικού, καθώς αρκετοί πολίτες στην πάμπτωχη Αϊτή αποφεύγουν να πηγαίνουν σε γιατρούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε