Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Όλοι… κέρδισαν στην Αλβανία – Κρίσιμο το αποτέλεσμα για το μέλλον της Κυβέρνησης Μπερίσα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Μπορεί από χθες στις οκτώ το απόγευμα οι κάλπες να έκλεισαν, μπορεί τα exit polls να έδειξαν νικητές και τους δυο μεγάλους αντιπάλους, όμως τα επίσημα αποτελέσματα ειδικά σε μεγάλους δήμους και ειδικότερα στα Τίρανα θα περάσουν ημέρες μέχρι να τα μάθουμε…

Χθες πάντως παρά τους φόβους για νέο γύρο επεισοδίων τα πράγματα κύλησαν μάλλον ομαλά ή τουλάχιστον δίχως σοβαρά επεισόδια. Παρατράγουδα υπήρξαν όμως όλοι μιλούν για τις πιο δημοκρατικές διαδικασίες από το 1990 όταν η χώρα επέστρεψε στη δημοκρατία.

Από τα 3,1 εκατομμύρια των ψηφοφόρων πάντως ούτε οι μισοί δεν πήγαν στις δημοτικές κάλπες, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση έδωσε στις εκλογές μορφή δημοψηφίσματος καλώντας τους πολίτες να κατέβουν μαζικά και να καταψηφίσου την κυβέρνηση Μπερίσα.

Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και οι δυο πλευρές έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Ωστόσο σύμφωνα με την… κίνηση στις κάλπες φαίνεται ότι ο Έντι Ράμα και οι Σοσιαλιστές δείχνουν να επικρατούν στις επαρχίες του Νότου, αλλά και στα Τίρανα που αποτελούν το κλειδί των εκλογών, ενώ το κυβερνητικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα φαίνεται να κρατά τα παραδοσιακά του “κάστρα” στο Βορρά της χώρας.

Ειδικά στην περίπτωση των Τιράνων με τον 1/3ο του εκλογικού σώματος η διαγραφόμενη 4η νίκη του Έντι Ράμα ίσως σημάνει νέες εξελίξεις. Η αντιπολίτευση θα ζητήσει άμεσα διενέργεια πρόωρων εκλογών, το θέμα όμως είναι αν αυτή τη φορά ο Σαλί Μπερίσα θα νιώσει ότι οφείλει να πάει στις κάλπες.

Παρόμοιο αίτημα της αντιπολίτευσης υπήρξε και τον περασμένο Ιανουάριο με τις μαζικές διαδηλώσεις αλλά και το αίμα των διαδηλωτών να ρέει στους δρόμους των Τιράνων καθώς άνθρωποι της ασφάλειας άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε