Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Όλοι οι άνθρωποι των προέδρων – Τα πρόσωπα «κλειδιά» για Ολαντ-Σαρκοζί

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Άντε και τον πρόεδρο τον βρήκαμε, πρωθυπουργός ποιος θα είναι; Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί έχουν ήδη καταλήξει στους… ανθρώπους τους, αλλά κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.

Φυσικά, οι πληροφορίες, οι διαρροές και οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν. Ιδού λοιπόν ποιοι είναι, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι επικρατέστεροι να αναλάβουν ρόλους-κλειδιά στην επόμενη κυβέρνηση.

Σενάριο 1: Νικητής ο Ολαντ

Για τη θέση του πρωθυπουργού, δύο ονόματα είναι αυτά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες: ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Εθνοσυνέλευση Ζαν-Μαρκ Ερό και η αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί.
Πιστός στον Ολάντ, ο 62χρονος (και γερμανομαθείς) Ερό, αντιδήμαρχος της Νάντ είδε τις πιθανότητές του να αυξάνονται μετά την δήλωση του Ολαντ στις 26 Απριλίου ότι ο πρωθυπουργός του θα είναι κάποιος που γνωρίζει καλά τους βουλευτές, το κόμμα, αλλά και εκείνον τον ίδιο.
Η περιγραφή αυτή του μελλοντικού πρωθυπουργού φαίνεται να αποκλείει την Μαρτίν Ομπρί, με την οποία ο Ολαντ δεν έχει καλές σχέσεις (σ.σ. κονταροχτυπήθηκαν για το χρίσμα του υποψηφίου των Σοσιαλιστών), ακόμα και αν ο Ολαντ έχει τονίσει πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει.
Η Ομπρί, 61 ετών, έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας και της δήμαρχος της Λίλ, ήταν το νούμερο δύο στην κυβέρνηση Ζοσπέν από το 1997 ως το 2001. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα, το 23% των Γάλλων τάσσονται υπέρ της Ομπρί για την ανάληψη της πρωθυπουργίας έναντι 7% του Ερό.
Η Μαρτίν Ομπρί
Για τα μέλη της κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς θεωρείται ότι θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών, θέση που θα ενδιέφερε την Μαρτίν Ομπρί, τον Πιέρ Μοσκοβισί, πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και τον δήμαρχο Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ.
Στενοί συνεργάτες του Ολάντ, όπως ο σύμβουλός του Μισέλ Σαπέν, πρώην υπουργός Οικονομικών, ο διευθυντής επικοινωνίας Μανιέλ Βαλς, αλλά και ο Αρνό Μοντεμπούρ, που εκπροσωπεί την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ενδεχομένως να αναλάβουν σημαντικά υπουργεία.
Ο σοσιαλιστής υποψήφιος που έχει υποσχεθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας μιλά επίσης με την Μαρισόλ Τουρέν, την Σεσίλ Ντιφλό και με εκπροσώπους της νέας γενιάς που προωθήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: Ντελφίν Μπατό, Ορελί Φιλιπετί και Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

Σενάριο 2: Νικητής ο Σαρκοζί

Δε θα επιλέξει και πάλι τον Φρανσουά Φιγιόν για πρωθυπουργό, γιατί αναμένεται να είναι υποψήφιος για την δημαρχία του Παρισιού στις δημοτικές του 2014.
Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, 66 ετών, που ήταν πρωθυπουργός επί προεδρίας Ζακ Σιράκ (1995-97) είναι εκείνος που αναφέρεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Φιγιόν, αφού ο Σαρκοζί έχει τονίσει πως θέλει κάποιον με μεγάλη εμπειρία.
Ο Αλεν Ζιπέ
Μια άλλη πιθανή επιλογή είναι ο κεντρώος Ζαν-Λουί Μπορλό, 61 ετών, που διατηρούσε υπουργικό θώκο από το 2002 ως το 2010 χωρίς διακοπή.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της Δευτέρας, ο Ζιπέ θεωρείται ο καταλληλότερος από τους Γάλλους με ποσοστό 26%, έναντι 18% του Μπορλό και 6% του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, γενικού γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος.

Η νέα δεξιά κυβέρνηση θα στηριχτεί κυρίως σε σημερινούς υπουργούς όπως ο Ξαβιέ Μπερτράν (Εργασίας), η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, εκπρόσωπος του Σαρκοζί, Ο Μπρούντο Λε Μερ (Γεωργίας) και η Βαλερί Πεκρές (προϋπολογισμού).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο έδαφος κι αν χάνει ο Ολάντ, ο Σαρκοζί δε… βγαίνει – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τι τάζουν Ολάντ και Σαρκοζί

Όλο το debate Σαρκοζί-Ολάντ με μετάφραση στο NewsIt! – Δεν έβγαλε νοκ άουτ τον Σαρκοζί αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις

Ποιον αναδεικνύει νικητή “του πιο σκληρού ντιμπέιτ” ο γαλλικός τύπος;

17 εκατ. είδαν τον «εριστικό» Ολάντ και τον «επιθετικό» Σαρκοζί – Ποιος νίκησε στο debat;

Νέα δημοσκόπηση δείχνει τον Σαρκοζί ως νικητή του debate

Σαρκοζί: “Δε θα αφήσω τη Γαλλία να γίνει η Ελλάδα του κ. Παπανδρέου” – Τιτανομαχία Σαρκοζί-Ολάντ στο γαλλικό debate

Λευκό θα ψηφίσει η Λε Πεν στις εκλογές!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε