Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Όλοι θέλουν τη Λαγκάρντ – Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Στρος Καν

ΦΩΤΟ REUTERS

Η Γερμανία θέλει ο νέος πρόεδρος του ΔΝΤ να είναι Ευρωπαίος και στηρίζει την Κριστίν Λαγκάρντ. Μαζί της, συμφωνούν φυσικά, ο πρόεδρος της Κομισιόν και εκείνος της Ε.Ε. Υπάρχε όμως και ο παράγοντας “υπόθεση Ταπί”

Η Ευρωπαίοι έχουν τους λόγους τους να θέλουν να διατηρήσουν την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αφενός η άτυπη συμφωνία πως ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζες θα προέρχεται από την Αμερική κι εκείνος του ΔΝΤ από την Ευρώπη. Το κυριότερο όμως είναι ότι η Ευρώπη, που μαστίζεται από την κρίση στην ευρωζώνη, θέλει να διατηρήσει τα ηνία ενός από τους κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, φαντάζει ως το απόλυτο φαβορί. Η Γερμανία, όμως, θέτει και έναν όρο: να μην ασκηθεί στη Γαλλίδα πολιτικό δίωξη για τη φερόμενη εμπλοκή της στο σκάνδαλο Ταπί και την υπόθεση με την αποζημίωση, ύψους 285 εκατ. ευρώ, που πήρε ο Γάλλος επιχειρηματίας από την Credit Lyonnais.

Στις 10 Μαΐου ο εισαγγελέας του Εφετείου ζήτησε μια έρευνα για «κατάχρηση εξουσίας» από την υπουργό, η οποία κατά τη γνώμη του δεν υπερασπίσθηκε ως έπρεπε τα συμφέροντα των φορολογουμένων. Αν η έρευνα προχωρήσει, η Λαγκάρντ αυτομάτως θα… βγει από την κούρσα της διαδοχής!

«Είμαστε της γνώμης ότι μπορούμε να βρούμε ισχυρούς υποψήφιους στην Ευρώπη για να διαδεχθούν τον Ντομινίκ Στρος-Καν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η μάχη της διαδοχής στην ηγεσία του ΔΝΤ είναι μια σκληρή παρτίδα σκάκι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Υπάρχουν βέβαια και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που θέλουν το δικό τους μερίδιο στην πίτα. Μάλλον, όμως, θα χρειαστεί να περιμένουν.

«Η παράδοση είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν την Παγκόσμια Τράπεζα και οι Ευρωπαίοι το ΔΝΤ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ. «Η παράδοση μπορεί να αλλάξει, αλλά όχι τώρα. Η Ευρώπη εξακολουθεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ΔΝΤ».

Η Λαγκάρντ είναι το φαβορί, με τη Άνγκελα Μέρκελ να επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να είναι Ευρωπαίος. Κλείνει έτσι την πόρτα στον Κεμάλ Ντερβίς, πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας.

«Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να προτείνουμε έναν ευρωπαίο υποψήφιο. Φυσικά αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες γι’ αυτό, δεν θα πω ονόματα, όμως θα το συζητήσουμε στους κόλπους της ΕΕ. Έχει φυσικά μεγάλη σημασία να βρούμε γρήγορα μια λύση», επανέλαβε η Μέρκελ και άφησε… παράθυρο για το μέλλον: «οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επίσης δικαίωμα να πάρουν μία από τις θέσεις –είτε του επικεφαλής του ΔΝΤ είτε της Παγκόσμιας Τράπεζας—μεσοπρόθεσμα».

«Όμως στην παρούσα κατάσταση, δεδομένων των σημαντικών προβλημάτων μας με το ευρώ, στα οποία εμπλέκεται πολύ το ΔΝΤ, θα πρέπει να καταστεί δυνατό να προταθεί ένας ευρωπαίος υποψήφιος» παραδέχτηκε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, που θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ όπου έζησε 25 χρόνια, αποφεύγει τις δηλώσεις. Τόνισε μόνο ότι «οποιαδήποτε υποψηφιότητα, όποια κι αν είναι, πρέπει να προέρχεται από κοινού, από όλους μαζί τους Ευρωπαίους. Οποιαδήποτε υποψηφιότητα θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκή στήριξη».

Η παραίτηση του Ντομινίκ Στρος Καν άνοιξε διάπλατα το δρόμο για να αρχίσουν οι διαδικασίες της διαδοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατάει το… μαχαίρι και το καρπούζι, αφού οι 27 διαθέτουν ποσοστό 32,07%, ενώ οι ΗΠΑ έχουν το 16,74%, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες μόλις το 10%.

Εκτός από τη Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters, για τη θέση «παίζουν» και τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, των Γερμανών Πέερ Στάινμπρουκ και Άξελ Βέμπερ, του Τούρκου Κεμάλ Ντερβίς, των Ισραηλινών Μοχάμεντ ελ Εριάν και Στάνλεϊ Φίσερ, του Ινδού Μοντέκ Σινγκ Αλουβάλια, του Μεξικάνου Ογκιστέν Κάρστενς και του Νοτιοαφρικανού Τρέβορ Μάνιουελ (Νότιος Αφρική), Αξελ Βέμπερ (Γερμανία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κριστίν Λαγκάρντ: η «σανίδα σωτηρίας» της Ευρώπης στη μάχη για το ΔΝΤ

Ξανά στο δικαστήριο ο Στρος Καν

Παραιτήθηκε από το ΔΝΤ ο Στρος Καν

Τι σημαίνει η υπόθεση Στρος Καν για το ΔΝΤ – Όλες οι επιπτώσεις και η επικίνδυνη ισορροπία 

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α ζητάει επίσημα το ”κεφάλι” του Στρος Καν – Τυχαίο;

Γάλλοι σοσιαλιστές κατά ΗΠΑ: «Ξεφτιλίζουν τον Στρος Καν»

Ένας Τούρκος, υποψήφιος για τη θέση του Καν, στο ΔΝΤ

Η Μέρκελ θέλει Ευρωπαίο το διάδοχο του Στρος Καν

Ασιάτης ο επόμενος Πρόεδρος του ΔΝΤ: Η κούρσα για την διαδοχή του Στρος Καν έχει ήδη αρχίσει!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε