Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Όλοι θέλουν την… Γιούλια!

Η γοητευτική πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως ακόμη πουλάει. Και πως αρκετοί την θέλουν πίσω. Η φυλάκισή της έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς

Οταν ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς οδηγούσε σε δίκη τη Γιούλια Τιμοσένκο για κατάχρηση εξουσίας και από εκεί στη φυλακή για αντίσταση κατά των αρχών δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έβρισκε απέναντί του όχι μόνο την ουκρανική αντιπολίτευση και την ΕΕ αλλά ακόμη και το Κρεμλίνο.
 
Ο φιλορώσος πρόεδρος δέχεται πυρά πανταχόθεν για τη δίωξη της πρώην πρωθυπουργού. Σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βαρσοβία, οι «27» ήταν σαφείς σχετικά με εμπορική συμφωνία που επιθυμεί διακαώς να κλείσει το Κίεβο. «Θα συμφωνήσουμε μόνο εάν επιλυθεί η υπόθεση Τιμοσένκο» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ.
 
Από την τροπή που έχει πάρει η κόντρα των δύο αντιπάλων στην Ουκρανία φέρεται ενοχλημένη και η Μόσχα. Η Τιμοσένκο κατηγορείται ότι ως πρωθυπουργός υπέγραψε μια ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία εις βάρος των ουκρανικών συμφερόντων. Η ρωσική κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις αιτιάσεις αλλά και κάθε συζήτηση για ακύρωση των συμφωνηθέντων και επαναδιαπραγμάτευση.
 
Στο στρατόπεδο της Τιμοσένκο συντάχθηκαν και μερικές επιφανείς προσωπικότητες: «Οι δικαστικές διώξεις εις βάρος στελεχών της αντιπολίτευσης που κορυφώθηκαν με τη σύλληψη της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, της οποίας η δίκη φαίνεται να έχει πολιτικό χαρακτήρα, επιβεβαιώνουν την υποψία ότι η νομιμότητα στην Ουκρανία αγνοείται πλέον σε κάθε θεσμικό επίπεδο» αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Βάτσλαβ Χάβελ και ο Ντέσμον Τούτου. Αλλά και η μαχητική Γιούλια δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Από τη φυλακή, γράφει στον διεθνή Τύπο για να καταγγείλει τις μεθόδους του αντιπάλου της.
 

Πηγη: “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε