Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Ωμότητες” οι σφαγές των Αρμενίων

“Ωμότητες” οι σφαγές των Αρμενίων

Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα χαρακτηρίζει ωμότητες τις σφαγές των Αρμενίων το 1915-17. Ικανοποίηση Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη δήλωσή του ο τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει “μία από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα” τις σφαγές των Αρμενίων το 1915-17 σε σημερινό του μήνυμα με αφορμή την 95η επέτειο από το ιστορικό αυτό γεγονός, στο οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα αποφεύγει ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά του όρου “γενοκτονία” και χαιρετίζει το διάλογο μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων για το θέμα αυτό.

“Αυτήν την ημέρα μνήμης, σιωπούμε και θυμόμαστε ότι πριν από 95 χρόνια άρχισε μια από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα. Αυτή τη μελανή στιγμή της ιστορίας, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή προχώρησαν προς το θάνατό τους τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, σημειώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του. “Τη θέση μου γι’αυτό που συνέβη το 1915 την έχω περιγράψει πολλές φορές και το όραμά μου για την Ιστορία δεν έχει αλλάξει”, προσθέτει και σημειώνει: “Είναι προς το συμφέρον όλων η πλήρης και ειλικρινής αποκατάσταση των γεγονότων”. “Οι λαοί της Τουρκίας και της Αρμενίας θα γίνουν πιο δυνατοί αναγνωρίζοντας την κοινή τους ιστορία (…) Είμαι ικανοποιημένος από το διάλογο μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων, και στους κόλπους της ίδιας της Τουρκίας, για το επώδυνο αυτό γεγονός της Ιστορίας”, καταλήγει.

Το μήνυμα του αμερικανού προέδρου χαιρέτισε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε μία δήλωση που λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες της Τουρκίας. 

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη δήλωση του αμερικανού προέδρου. “Λυπούμαστε που βλέπουμε μια τέτοια δήλωση, η οποία έχει μία μονόπλευρη πολιτική άποψη και η οποία περιέχει λάθη. Ο μεγαλύτερος εχθρός των ιστορικών γεγονότων είναι η αναθεώρηση της μνήμης. Καμία χώρα δεν θα πρέπει να επιβάλει στους άλλους τις απόψεις της για την ιστορία. Η Ιστορία μπορεί να κριθεί μόνον από τους ιστορικούς, δεν είναι αρμοδιότητα των πολιτικών να κάνουν δηλώσεις για γεγονότα που αφορούν την Ιστορία”, δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή. 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε