Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Ομπάμα: “Ο πόλεμος τελειώνει στο Ιράκ”

Τρεις ημέρες πριν απο την ημερομηνία που έχει οριστεί για το τέλος της αποστολής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι “ο πόλεμος τελειώνει στο Ιράκ”, μια χώρα “κυρίαρχη και ανεξάρτητη”.

“Την Τρίτη, μετά από περισσότερα από επτά χρόνια, οι ΗΠΑ θα θέσουν τέρμα στην πολεμική τους αποστολή στο Ιράκ, και θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα στον υπεύθυνο τερματισμό του πολέμου”, δηλώνει ο Ομπάμα στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία προς το έθνος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει μια τηλεοπτική ομιλία την Τρίτη το βράδυ που θα σηματοδοτήσει αυτήν την συμβολική ημερομηνία από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.  “Όταν ήμουν υποψήφιος για το αξίωμα αυτό, είχα υποσχεθεί ότι θα θέσω τέρμα στον πόλεμο αυτό. Ως πρόεδρος, είναι αυτό που κάνω. Φροντίσαμε να επιστρέψουν στο σπίτι τους πάνω από 90.000 στρατιώτες από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου”, υπενθύμισε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Ομπάμα, η αποστολή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ θα λήξει επίσημα στις 31 Αυγούστου. Οι στρατιώτες που θα παραμείνουν “θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν” τον ιρακινό στρατό, και θα εγκαταλείψουν τη χώρα στα τέλη του 2011.

 “Σε τελική ανάλυση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο πόλεμος τελειώνει. Όπως κάθε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το Ιράκ είναι ελεύθερο να λάβει τις δικές του αποφάσεις για το μέλλον του. Και μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, όλοι οι στρατιώτες μας θα έχουν επιστρέψει”, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε