Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ομπάμα: Στόχος η μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισ. δολάρια σε 12 χρόνια

ΦΩΤΟ REUTERS

Σε διακομματική συνεργασία κάλεσε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, ο Μπάρακ Ομπάμα ώστε για να αντιμετωπιστεί το οξυμένο δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Σε ομιλία του, λίγες μέρες μετά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τον προϋπολογισμό, ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ως στόχο, το ογκώδες δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ μέσα στα ερχόμενα 12 έτη, κατ’ ανώτατο όριο, να συρρικνωθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατ’ αναλογίαν να διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται από στελέχη αμφοτέρων των μεγάλων κομμάτων, ότι διαμορφώνει πολύ χαμηλό προφίλ απέναντι στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ, όπως είναι το έλλειμμα του δημοσίου, το μακροπρόθεσμο χρέος, η φορολογία, η ανάγκη για περικοπή δημοσίων δαπανών κ.ά.

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε να τερματιστούν, για τους πλούσιους Αμερικανούς, οι φοροαπαλλαγές, που θέσπισε ως πρόεδρος ο Τζορτζ Μπους.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο Ομπάμα έλαβε σαφώς υπόψη του στην ομιλία του τις εισηγήσεις της Κοινοβουλευτικής επιτροπής για το αμερικανικό χρέος, που πρόεδροί της ήταν ο Ρεπουμπλικάνος Αλαν Σίμπσον κι ο Δημοκρατικός Ερσκιν Μπόουλς.

Η προεδρική ομιλία καταγράφεται στην αρχή της χρονικά σύντομης περιόδου, κατά την οποία το Κογκρέσο (Βουλή Αντιπροσώπων, Γερουσία) θα καθορίσει το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο δανεισμού για το αμερικανικό δημόσιο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι, δεν θα επιτρέψουν άνοδο αυτού του ορίου, εάν δεν ληφθούν από εδώ και στο εξής δεσμεύσεις αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα ελλείμματα σε διάφορους τομείς του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Το συνολικό αμερικανικό χρέος προβλέπεται από έγκυρες πηγές στο Κογκρέσο να κλιμακωθεί στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια περί τα μέσα Μαΐου, μέγεθος που προκαλεί νευρικότητα στις διεθνείς χρηματαγορές.

Στόχος της κυβέρνησης Ομπάμα είναι έως το 2023, από ελαστικές δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και σε καμία περίπτωση από τον τομέα των δαπανών, να εξοικονομηθεί ένα συνολικό κονδύλι 770 δισ. δολαρίων. Μία άλλη κατευθυντήρια γραμμή είναι ότι περί το έτος 2020, το δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 2% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε