Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ομπάμα: Το ψήφισμα θα εφαρμοστεί με στρατιωτική δράση

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαθαν στο Ιράκ και έμαθαν. Για αυτό και ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι στη Λιβύη δε θα επαναλάβει το ίδιο λάθος. Έστειλε όμως ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς της Τρίπολης.

«Όλες οι επιθέσεις εναντίον όλων των πολιτών πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, καλώντας τον Μουαμάρ Καντάφι να σεβαστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει συνέπειες.

«Ο Καντάφι μπορεί να διαλέξει. Το ψήφισμα ορίζει ξεκάθαρους όρους στους οποίους πρέπει να ανταποκριθεί. Όλες οι επιθέσεις κατά πολιτών πρέπει να σταματήσουν, να μην προχωρήσουν τα στρατεύματα προς τη Βεγγάζη και τη Ζαουίγια και να αποκαταστήσει την παροχή νερού, ηλεκτρικού και φυσικού αέριου σε όλες τις περιοχές», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το ψήφισμα θα εφαρμοστεί ακόμη και με στρατιωτική επέμβαση» τόνισε ο Ομπάμα, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Ένα Βιετνάμ και ένα Ιράκ είναι υπέρ αρκετά για τους Αμερικανούς.

«Οι όροι δεν είναι διαπραγματεύσιμοι. Αν ο Καντάφι δε συμμορφωθεί, η διεθνής κοινότητα θα επιβάλει τις συνέπειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δράσουν ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού», σημείωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος και το τόνισε ιδιαίτερα αυτό αναφορικά με το τι ΔΕΝ πρόκειται να κάνει η Ουάσινγκτον στη Λιβύη: δε θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις. «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βια για να πάμε πιο πέρα από τον ξεκάθαρο στόχο που είναι η προστασία των αμάχων. Θα βοηθήσουμε το λιβυκό λαό με ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια. Φτάσαμε ως εδώ εξαιτίας των αποφάσεων που πήρε ο Καντάφι».

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι, χωρίς έλεγχο, ο Καντάφι θα μπορούσε να διαπράξει βιαιοπραγίες κατά του λαού του. Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης
Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεθνή επέμβαση έχει ξεκινήσει – Όλα έτοιμα, διαμηνύει η Γαλλία – Τελεσίγραφο από Ομπάμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε