Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ομπάμα: Υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών, θέτει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του προς την τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και την υπογράμμιση που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη έκθεση ότι το τουρκικό σύνταγμα διασφαλίζει μεν τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά υπάρχουν περιορισμοί, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται σε μειονοτικά ζητήματα, αλλά και στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

“Πιστεύω -λέει- ότι με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα της ίσης προστασίας των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και των υπόλοιπων εθνοτικών και άλλων ομάδων, από μία κοσμική δημοκρατία με μουσουλμανικό πληθυσμό. Με την τουρκική κυβέρνηση, συνομιλούμε επί πολλών ζητημάτων που σχετίζονται με τις ανησυχίες περί θρησκευτικών ελευθεριών των επίσημων μειονοτήτων και των άλλων ομάδων, περιλαμβανομένης της σουνιτικής πλειοψηφίας. Και προτρέπουμε για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις προς διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Τούρκων πολιτών. Στην ομιλία που είχα εκφωνήσει τον Απρίλιο του 2009 στην τουρκική εθνοσυνέλευση, είχα κάνει έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, ως σύμβολο της πίστης προς τη θρησκευτική ελευθερία”.

Για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις
Ως προς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τα όσα διατυπώνονται περί προβλημάτων ειδικά μετά τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας “Wikileaks”, ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζει ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις “είναι ευέλικτες” και αναφέροντας τις επαφές που είχε επί του θέματος αυτού με την τουρκική ηγεσία, επισημαίνει:
“Συμφωνήσαμε ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά του “Wikileaks“ δεν μπορεί να το απειλήσει αυτό. Τα συμφέροντα και οι αξίες που μοιραζόμαστε, καθώς επίσης και η πίστη μας προς τις μακροπρόθεσμες αξίες της συνεργασίας μας, ενισχύουν τη σχέση μας, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Πιστεύω ότι από πλευράς των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, οι οποίες καθημερινά γίνονται και πιο περίπλοκες, η αμερικανοτουρκική συνεργασία είναι σημαντική, όσο δεν ήταν ποτέ”.

Ερωτηθείς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο Μπαράκ Ομπάμα τονίζει πως “γνωρίζοντας ότι η σχετική απόφαση δεν είναι κάτι που θα λάβουμε εμείς, ωστόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Προτρέπουν την Τουρκία να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας”.

“Η Τουρκία -προσθέτει- συνδέεται με τη Δύση περισσότερο από ό,τι τη συνδέουν οι γέφυρες του Βοσπόρου. Η Ιστορία, ο πολιτισμός και το εμπόριο που είναι κοινά εδώ και αιώνες, φέρνουν κοντά την Τουρκία και την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα βγει κερδισμένη από την ποικιλία εθνοτήτων, παραδόσεων και θρησκευτικών πεποιθήσεων”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε