Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ομπάμα:”Η Αλ Κάιντα είναι πίσω από την επίθεση στο αεροπλάνο”

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπαμα. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπαμα. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε σήμερα, για πρώτη φορά, την Αλ-Κάιντα…

 

…της Αραβικής Χερσονήσου ότι εκπαίδευσε και όπλισε τον 23χρονο Νιγηριανό
 
που έκανε την απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας την ημέρα των Χριστουγέννων, σε αεροπλάνο αμερικανικής εταιρείας που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ.
 
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι θεωρεί υπεύθυνη για την απόπειρα επίθεσης την τρομοκρατική οργάνωση Αλ-Κάιντα, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ πολεμούν «ένα ευρύτατο δίκτυο μίσους και βίας» .
 
Μιλώντας για τον Νιγηριανό ύποπτο, τον Ομάρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ, ο Ομπάμα πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι ερχόταν από την Υεμένη, μία χώρα που μαστίζεται από μεγάλη φτώχεια και αιματηρές συγκρούσεις. Φαίνεται ότι είχε ενταχθεί σε οργάνωση-παρακλάδι της Αλ-Κάιντα και ότι η οργάνωση αυτή της Αραβικής Χερσονήσου τον εκπαίδευσε, τον όπλισε με εκρηκτικά και τον οδήγησε στην επίθεση κατά του αεροσκάφους» .
 
Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν κατηγορήσει δημοσίως την αλ-Κάιντα για την απόπειρα της επίθεσης κατά του αεροσκάφους της Νορθγουέστ, περιοριζόμενες να αναφερθούν σε πιθανή «σχέση» με την τρομοκρατική οργάνωση.
 
Υπεραμυνόμενος των προσπαθειών της κυβέρνησής του για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι έλαβε ήδη τα αποτελέσματα της προκαταρτικής έρευνας που είχε διατάξει, επί των διαδικασιών παρακολούθησης των αεροπορικών ταξιδιών και ενός «συστήματος παρακολούθησης τρομοκρατών» και συμπλήρωσε ότι αναμένει τα τελικά αποτελέσματα εντός των προσεχών ημερών.
 
Ο Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί τις διακοπές του στη Χαβάη, ζήτησε άμεση μελέτη των «ανθρωπίνων παραλήψεων και των ελλείψεων του συστήματος» που επέτρεψαν στο νεαρό Νιγηριανό να επιβιβαστεί στο αμερικανικό αεροσκάφος φέροντας εκρηκτικά.
 
Ο 23χρονος Αμπντουλμουτάλαμπ κατηγορείται ότι επιχείρησε να ανατινάξει το αεροσκάφος της Νορθγουέστ πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στα εσώρουχά του. Η απόπειρα απέτυχε χάρη στην παρέμβαση των επιβατών, που τον εξουδετέρωσαν μόλις επιχείρησε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε