Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Οργή και φωτιά – Κόλαση στη Δυτική Όχθη μετά την εμπρηστική απόφαση Τραμπ [pics]

Οργή και φωτιά – Κόλαση στη Δυτική Όχθη μετά την εμπρηστική απόφαση Τραμπ [pics]

Χάος, επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις στη Δυτική όχθη μετά την προκλητική απόφαση Τραμπ. Έκαψαν σημαιές των ΗΠΑ και φωτογραφίες του αμερικανού Προέδρου οι Παλαιστίνιοι.

Μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την  Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ,  η Μέση Ανατολή πήρε φωτιά. Την ίδια ώρα το Ισραήλ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις από τους Παλαιστίνιους ενώ κάηκαν αμερικανικές σημαίες και φωτογραφίες του προέδρου των ΗΠΑ.

Φωτιά και απεργία

Παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία σήμερα, Πέμπτη και πορείες το μεσημέρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στις δηλώσεις Τραμπ, καίγοντας αμερικάνικες σημαίες.

Δυτική Όχθη

Αντιδρώντας στο κάλεσμα των παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων, το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας κήρυξε την Πέμπτη αργία και προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές να πάρουν μέρος στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στις περιοχές της Ιερουσαλήμ, όπου ζουν Παλαιστίνιοι.

Οι Παλαιστίνιοι έκλεισαν τα σχολεία και τα μαγαζιά τους την Πέμπτη για να ξεκινήσουν τρεις “ημέρες οργής” για την απόφαση του Τραμπ.  Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, έπειτα από τις εξελίξεις, ότι θα αναπτύξει επιπρόσθετες δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης και πραγματοποιήθηκε επίδειξη έξω από την Πύλη της Δαμασκού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Κάλεσμα για νέα Ιντιφάντα

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανγιέ, κάλεσε τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν μια νέα ιντιφάντα εναντίον του Ισραήλ την Παρασκευή.

Κόλαση στη Δυτική Όχθη – Φωτιά, κανόνια νερού και δακρυγόνα

Συγκρούσεις εκατοντάδων παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινών στρατευμάτων στην Δυτική Όχθη. Οι διαδηλωτές στη Γάζα έκαψαν αφίσες του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς και σημαίες Ισραήλ και ΗΠΑ.

Στη Δυτική Όχθη, πλήθος διαδηλωτών έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και πέταξαν πέτρες σε στρατιώτες.

Στη βιβλική πόλη της Βηθλεέμ, τα στρατεύματα «πυροβόλησαν» με κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν ένα πλήθος, σε συγκρούσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν τις επερχόμενες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην πόλη της γέννησης του Ιησού. Στη Ραμάλα, την έδρα της παλαιστινιακής κυβέρνησης, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, καλύπτοντας με ένα παχύ στρώμα μαύρου καπνού πάνω από την πόλη.

Συνεδριάζει την Παρασκευή εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Κατόπιν αιτήματος οκτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Βρετανίας, προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αύριο το πρωί. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω μιας «απευθείας διαπραγμάτευσης» των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Φωτογραφίες: Reuters, Mε πληροφορίες από abcnews

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις