Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οργή και πάλι στην Κύπρο από τις δηλώσεις Ντάουνερ – “Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ” είπε!

Οργή και πάλι στην Κύπρο από τις δηλώσεις Ντάουνερ – “Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ” είπε!

Αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ελληνοκυπριακή πλευρά και είναι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των ΗΕ για το Κυπριακό.

Για άλλη μία φορά ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αυστραλός κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ προκάλεσε την οργή των κυπριακών κομμάτων με τις φιλοτουρκικές του θέσεις, ενώ θα έπρεπε λόγω ακριβώς της ιδιότητάς του, να ακολουθεί πολιτική «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι οι… Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που θα αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και όχι το κράτος. Επισήμως η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντέδρασε, αντέδρασαν όμως τα πολιτικά κόμματα που ζητούν την αποπομπή του.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ ο κ. Ντάουνερ πριν από μερικές ημέρες εκθείαζε τον κ. Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του στον αυστραλιανό τύπο, δήλωσε στο παρελθόν ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο πρόεδροι και πολλά άλλα που εξόργισαν τους Κυπρίους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε απαράδεκτη και κατακριτέα την αναφορά Ντάουνερ ότι «την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα την αναλάβουν οι Ελληνοκύπριοι» και σημείωσε ότι δεν είναι από άγνοια που ο κ. Ντάουνερ δεν αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι τα Ηνωμένα Εθνη οφείλουν να αποπέμψουν αμέσως τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ «επεχείρησε να παραστήσει τον Μέγα, τον Μέγα υπονομευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, όταν ένα στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ένας στενός συνεργάτης του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού επιχειρεί δια λόγων, και όχι μόνο, να αναιρέσει, να ακυρώσει και εν πολλοίς να καταργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, εγείρεται μείζον θέμα ευθύνης για τον ίδιο τον διεθνή Οργανισμό αν πραγματικά επιθυμεί να είναι και να φαίνεται θεματοφύλακας της διεθνούς έννομης τάξης και των αρχών που υπηρετεί.

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε έκπτωτο τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα ανοχής προς το πρόσωπό του.

Τόνισε επίσης ότι ως πρόεδρος της Βουλής, καταγγέλλει την αναφορά του κ. Ντάουνερ, η οποία συνιστά βάναυση παραβίαση όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών και θεσμών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, έχει παραβιάσει ξανά τους όρους εντολής του.

Οι δηλώσεις του, πρόσθεσε, δεν ήταν λεκτικό ολίσθημα, αλλά συνειδητή προσπάθεια για υπόσκαψη και απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο GreenTree

Στις 17.00 ώρα Ελλάδας ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Μπαν Κι-μουν έκανε δήλωση από το θέρετρο Greentree, έχοντας δίπλα τους δύο ηγέτες Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου, ζητώντας πολυμερή διασκέψη τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου

Ο γγ του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα τον «οδικό χάρτη» της διαδικασίας των συνομιλιών, αποτελούμενο από τέσσερα βασικά βήματα, με κορύφωση της διαδικασίας αρχές Μαΐου 2012 με σύγκληση Πολυμερούς Διάσκεψης:

Στις επόμενες δύο βδομάδες οι δύο ηγέτες να ανταλλάξουν έγγραφα στο θέμα του Περιουσιακού

Τέλη Φεβρουαρίου ο γγ του ΟΗΕ θα ενημερώσει το Σ.Α. για το που βρίσκεται η διαδικασία των συνομιλιών

Τέλη Μαρτίου θα γίνει ανασκόπηση της διαδικασίας από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ,

Αν η έκθεση του κ. Ντάουνερ είναι θετική, τότε βάσει και των Ψηφισμάτων του Σ.Α. και κατόπιν διαβουλεύσεων με τις δύο πλευρές «σκοπεύω να συγκαλέσω μια πολυμερή συνάντηση τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μπαν Γκι Μουν.

Το κείμενο της δήλωσης σε ελεύθερη μετάφραση

“Καλημέρα κυρίες και κύριοι

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κυρίους Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου γιατί αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου να είναι μαζί μου τις τελευταίες δύο ημέρες στο Greentree.

Συναντηθήκαμε στο Greentree τον περασμένο χρόνο και οι δύο πλευρές δούλεψαν για να φτάσουμε σε αυτό το στόχο.  
Οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει στο τελικό στάδιο για λύση του Κυπριακου

Οι ηγέτες ήρθαν με τρεις προκλήσεις: Ιθαγένεια, Εδαφικό και Περιουσιακό. Οι συζητήσεις ήταν έντονες αλλά σημειώθηκε περιορισμένη πρόοδος

Στα επόμενα βήματα έχω εισηγηθεί να ολοκληρώσουν τα τρία κεφάλαια μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες

Εχω καλέσει και τις δύο πλευρές να κάνουν αποφασιστικά βήματα

Τέλος Μαρτίου θα γίνει επίσης επισκόπηση της διαδικασίας από τον κ. Ντάουνερ και τότε προτίθεμαι να ζητήσω πολυμερή διάσκεψη τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Όφελος όλων των Κυπρίων είναι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα”  

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε