Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας

Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας

Και επισήμως πρόεδρος της Βραζιλίας είναι η Ντίλμα Ρούσεφ που πήρε τα ηνία απο τον Λούλα ντα Σίλβα.

Στη πρώτη ομιλία της ενώπιον του Κογκρέσου η η Ρούσεφ προανήγγειλε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, τόνισε οτι η σταθερότητα του νομίσματος θα είναι από τις βασικές επιδιώξεις της και δεσμεύτηκε να εξαλείψει την ακραία φτώχεια.

 “Η πιο επίμονη μάχη που θα δώσει η κυβέρνησή μου θα είναι για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας” που πλήττει ακόμη 18 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα με την όγδοη οικονομία παγκοσμίως. Η Ρουσέφ υπογράμμισε ωστόσο ότι τη δέσμευση αυτή πρέπει να αναλάβει όλη η βραζιλιάνικη κοινωνία. Η παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια είναι επίσης οι τομείς προτεραιότητας της κυβέρνησής της.

Η Ρούσεφ είπε επίσης οτι θα συνεργάζεται στενά με τον πρώην πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου ξεπερνά το 80%.

Σε μία απλή τελετή, ο απερχόμενος πρόεδρος  Λούλα ντα Σίλβα παρέδωσε την προεδρική εσάρπα στη νέα πρόεδρο της Βραζιλίας, μια κίνηση που συμβολίζει τη μεταβίβαση της εξουσίας στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας.
Αρκετές χιλιάδες Βραζιλιάνοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία των Τριών Εξουσιών απέναντι από το προεδρικό μέγαρο του Πλανάλτο στη Μπραζίλια και παρακολούθησαν την αποχώρηση του πρώην εργάτη που ανήλθε στον προεδρικό θώκο το 2003.  Η Ρουσέφ άρχισε την ομιλία της τιμώντας τον Λούλα, τον πολιτικό της μέντορα και δηλώνοντας πως η ίδια αισθάνεται μεγάλη τιμή που είναι πρόεδρος σε αυτή τη χώρα των 191 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η νέα πρόεδρος είπε ότι “θα είναι ασυμβίβαστη όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον”. “Η διαφθορά θα πατάσσεται σε μόνιμη βάση”, υπογράμμισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε