Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος στην Υεμένη

Να “προασπίσει την ενότητα της χώρας, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα’, δεσμεύτηκε ο Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι που ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου.

Ο Μανσούρ Χάντι, ο μοναδικός υποψήφιος, εξελέγη με ποσοστό τουλάχιστον 99% και αντικαθιστά τον Αλι Αμπντάλα Σάλεχ που εγκατέλειψε την εξουσία ύστερα από τη λαϊκή πίεση και 33 χρόνια στην προεδρία της χώρας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για πολιτική μετάβαση στην Υεμένη που επεξεργάστηκαν οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου.

Μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος απηύθυνε ομιλία στο λαό και υποσχέθηκε να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να αποκαταστήσει την ασφάλεια “χωρίς την οποία οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη θα ήταν αδύνατη” και να “συνεχίσει την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα”.

Ο νέος πρόεδρος κάλεσε τους συμπατριώτες του να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο για την “οικοδόμηση μιας Υεμένης που θα περικλείει όλους τους πολίτες της”.

Ο Χάντι που εξελέγη για μια μεταβατική θητεία δύο ετών, θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο όπου θα παραλάβει επισήμως τα ηνία της χώρας από τον Σάλεχ.

Ο τελευταίος επέστρεψε νωρίς σήμερα στη Σαναά από ένα ταξίδι για ιατρικούς λόγους στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην ιδιωτική του κατοικία, σύμφωνα με πολιτικές πηγές στην Υεμένη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε