Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Όσοι κατεβάζουν παράνομα αρχεία από το ίντερνετ θα διώκονται

Όσοι κατεβάζουν παράνομα αρχεία από το ίντερνετ θα διώκονται
Οι χρήστες του Ίντερνετ που κατεβάζουν παρανόμως αρχεία απειλούνται πλέον στην Ιαπωνία με πρόστιμο, ακόμη και με φυλάκιση, σύμφωνα με ένα νέο, αμφιλεγόμενο νόμο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ.
Ο νόμος αυτός, ο οποίος τιμωρεί τους παραβάτες με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα δύο εκατομμύρια γεν (20.000 ευρώ) και με μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών, προωθήθηκε από τη βιομηχανία της μουσικής, η οποία θέλει να περιορίσει την πειρατεία.
 
Ωστόσο ο εν λόγω νόμος ανησυχεί πολύ ένα μέρος του πληθυσμού και των μέσων ενημέρωσης που υπογραμμίζουν ότι κάθε χρήστης του Ίντερνετ μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος. Εκτιμούν επίσης πως μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε παρεκτροπές.
 
Οι υποστηρικτές του νόμου διαβεβαιώνουν ότι ένας χρήστης δεν θα αποτελεί αντικείμενο έρευνας παρά μόνο σε περίπτωση που καταθέσει προσφυγή ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων.
 
Ως τώρα ο ιαπωνικός νόμος τιμωρούσε μόνο τα πρόσωπα που κρίνονταν ένοχα ότι ανέβασαν στο Ίντερνετ χωρίς έγκριση μουσική ή βίντεο, ένα αδίκημα που τιμωρείται με δέκα χρόνια κάθειρξη και μέγιστο πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων γεν.
 
Όταν πέρασε ο νόμος, τον Ιούνιο, οι ιστότοποι του υπουργείου Οικονομικών, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλων δημόσιων οργανισμών είχαν πέσει θύματα πειρατείας, στο πλαίσιο μιας κατά τα φαινόμενα συντονισμένης κίνησης διαμαρτυρίας κατά του νόμου αυτού.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε