Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Όταν ο Αστερίξ πήγε στα… McDonald’s!

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ Γάλλων και Αμερικανών για τον Αστερίξ και τα… McDonald’s

Σφοδρές αντιδράσεις από πολίτες έχει προκαλέσει η νέα διαφήμιση της αλυσίδας φαστ φουντ ΜcDonald΄s στη Γαλλία με πρωταγωνιστή τον Αστερίξ. Η διαφήμιση «παίζει» με την τελευταία σκηνή των γνωστών κόμικς, όπου όλοι οι κάτοικοι του γαλατικού χωριού κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και τρώνε αγριογούρουνο για να γιορτάσουν την τελευταία νίκη τους επί των Ρωμαίων, ενώ ο βάρδος Κακοφωνίξ τούς παρακολουθεί δεμένος σε ένα δέντρο και φιμωμένος. Για τις ανάγκες της διαφήμισης το γλέντι των Γαλατών έχει μεταφερθεί μέσα σε ένα τεράστιο «κιόσκι» εστιατορίου ΜcDonald΄s και μόνο ο Κακοφωνίξ παραμένει δεμένος και φιμωμένος απέξω.
 
Οι «προσβεβλημένοι» Γάλλοι που θεωρούν χάρτινο εθνικό ήρωα τον Αστερίξ- αήττητο πολεμιστή που αντιστέκεται στους κατακτητές Ρωμαίους – πιστεύουν ότι η συμμετοχή του στη διαφήμιση της αμερικανικής αλυσίδας ταχυφαγίας ισοδυναμεί με άλωσή του από το Βig Μac και την Coca-Cola. «Αφού αντιστάθηκε στους Ρωμαίους, ο μικρόσωμος ήρωας υποτάχθηκε στους Αμερικανούς» γράφουν χρήστες του Facebook και του Τwitter. «Μήπως ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι των εκδόσεων Αlbert Rene;», που έχει τα δικαιώματα του κόμικ των Υντερζό και Γκοσινί, αναρωτιέται κάποιος.
 
«Ας ηρεμήσουμε» συνιστά η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». «Κατά βάθος δεν πρόκειται παρά για μια διαφημιστική εκστρατεία. Από το 1959 ο Αστερίξ έχει δει και άλλες. Θα επι ζήσει του τσίζμπεργκερ. Αλλωστε εκεί βρίσκεται η δύναμη του μύθου του». Ωστόσο πολλοί Γάλλοι το εκλαμβάνουν σχεδόν ως προσβολή της εθνικής κληρονομιάς τους. «Ο παιδικός μου ήρωας θυσιάστηκε σαν αγριογούρουνο! Τι θα ακολουθήσει; Ο Τεν Τεν να τρώει στην Ρizza Ηut;» έγραψε ένας εξοργισμένος μπλόγκερ.
 
Η επίμαχη διαφήμιση αποτελεί μέρος μιας «τριλογίας». Οι άλλες δύο παρουσιάζουν τη Σταχτοπούτα να πηγαίνει σε ένα ΜcDonald΄s με την κολοκύθα της και το φάντασμα της ταινίας «Scream» να καταβροχθίζει ένα Βig Μac.
 
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αστερίξ υποκύπτει στην αμερικανική αλυσίδα γρήγορου φαγητού. Το 2001 ο ατρόμητος Γαλάτης είχε αντικαταστήσει τον Ρόναλντ Μακ Ντόναλντ σε μια εκστρατεία προώθησης που συνέπεσε με την πρεμιέρα της ταινίας «Ο Αστερίξ και η Κλεοπάτρα».
 
Τα ΜcDonald΄s στη Γαλλία γίνονται συχνά στόχος αντιαμερικανικών εκδηλώσεων και θεωρούνται ότι συμβολίζουν την απειλή προς τη γαλλική κουλτούρα και κουζίνα που θέτουν η παγκοσμιοποίηση και το ομογενοποιημένο «σκουπιδοφαγητό». Πιο γνωστό είναι το περιστατικό του 1999, όταν ο γνωστός συνδικαλιστής αγρότης Ζοζέ Μποβέ διέλυσε ένα εστιατόριο ΜcDonald΄s κοντά στο Μονπελιέ για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές γαλλικού τυριού ροκφόρ. Η ειρωνεία είναι ότι ο μυστακοφόρος κ. Μποβέ έχει το παρατσούκλι «Αστερίξ» λόγω της ομοιότητάς του με τον γαλάτη ήρωα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε