Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

«Όχι» Ερντογάν στον εξοπλισμό των Λίβυων ανταρτών

ΦΩΤΟ REUTERS

Το αν η διεθνής συμμαχία θα εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης είναι το νέο «μέτωπο» που έχει ανοίξει. Ο Ταγίπ Ερντογάν από το Λονδίνο, φρόντισε να στείλει το μήνυμα…

«Ο εξοπλισμός των Λίβυων εξεγερμένων θα μπορούσε να ευνοήσει την τρομοκρατία», διεμήνυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι έχει «αρνητική άποψη» για τις επιλογές που εξετάζονται από αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας και αφορούν τον εξοπλισμό των εξεγερμένων της Λιβύης.

«Αυτό θα αλλάξει την κατάσταση στη Λιβύη, και δεν νομίζουμε ότι είναι σωστό. Κατά την άποψη μας, αυτό θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την τρομοκρατία, και να αποδειχτεί επικίνδυνο ως τέτοιο», δήλωσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν προτείνει την ιδέα ότι θα μπορούσαν να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους της Λιβύης για να τους βοηθήσουν να συγκρατήσουν τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

«Η απόφαση δεν ελήφθη», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Τουρκία, η μοναδική μουσουλμανική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δείξει απροθυμία για τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου από την διεθνή συμμαχία και έχει επικρίνει το αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη.

Σαφώς κατά του εξοπλισμού των εξεγερμένων Λίβυων τάχθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι η Συμμαχία επενέβη στρατιωτικά «για να προστατέψει και όχι για να εξοπλίσει τους πολίτες».

Αναφερόμενος στο πότε θα ολοκληρωθεί η αποστολή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αυτό θα γίνει μόνο όταν «δε θα υπάρχει πλέον απειλή κατά του λιβυκού πληθυσμού, αλλά είναι αδύνατον να πει κανείς πότε θα έρθει αυτή τη στιγμή».

«Μπορώ απλώς να εκφράσω τη δική μου ελπίδα ότι θα βρεθεί μια πολιτική λύση το συντομότερο δυνατόν. Σαφώς και δεν υπάρχει μια λύση αποκλειστικά στρατιωτική για τη Λιβύη», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Καλώ όλες τις ενεχόμενες πλευρές να πάρουν μια πολιτική απόφαση το συντομότερο δυνατόν που θα επιτρέψει μια πολιτική μετάβαση προς τη δημοκρατία. Αλλά δεν μπορώ να θέσω κανένα χρονοδιάγραμμα», κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε