Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

“Οχι” στη διεύρυνση του μηχανισμού απο τον Γερμανό υπ. Οικονομίας

“Οχι” στη διεύρυνση του μηχανισμού απο τον Γερμανό υπ. Οικονομίας

Ο Ράινερ Μπρίντερλε εκφράζει την πεποίθηση οτι οι Ελληνες θα τα καταφέρουν και και τονίζει οτι δεν τίθεται θεμα αποχώρησης κράτους- μέλους απο την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Welt am Sonntag’ ο κ. Μπρίντερλε εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει, λέγοντας πως “είναι μεγάλη η εκτίμησή μου για τις προσπάθειες που καταβάλλουν”.

Προσθέτει ότι “δεν πρέπει να τίθεται θέμα αποχώρησης κάποιας χώρας από το Ευρώ. Οι συνέπειες θα ήταν πολύ σοβαρές. Εκείνο που θέλουμε είναι να καταστούν τα αδύναμα κράτη ανταγωνιστικά σε μόνιμη βάση”.

Ταυτόχρονα ο υπ. Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε ζητά από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αυστηρότερα μέτρα στο ασφαλιστικό και την εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων. “Δεν μπορεί να ανεβάζουμε εμείς το όριο συνταξιοδότησης στα 67 και εργαζόμενοι σε άλλες χώρες να συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίτερα χωρίς να είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα σε μόνιμη βάση από το δημοσιονομικό τους σύστημα”, λέει ο κ. Μπρίντερλε και προσθέτει ότι “καλή θα ήταν και η καθιέρωση ανωτάτου ορίου χρέους στα εθνικά συντάγματα”.

Ο πολιτικός του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων αντιτάσσεται και στην οικονομική διακυβέρνηση, την οποία στο μεταξύ αποδέχεται η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. “Είμαι κατά μιας οικονομικής κυβέρνησης που θα ρυθμίζει πανευρωπαϊκά την οικονομία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Δεν βλέπω άλλη επιλογή από την εθνική ευθύνη. Χρειαζόμαστε βέβαια περισσότερο συντονισμό και συνοχή. Οι δομές πρέπει να γίνουν παντού ανταγωνιστικές”, λέει ο κ. Μπρίντερλε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της εναρμόνισης των φορολογικών συστημάτων σημειώνει ότι στόχος δεν είναι η καθιέρωση ενιαίων φορολογικών συντελεστών σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. “Εκείνο που θέλουμε είναι να μην πληρώνει ο φορολογούμενος μιας χώρας τα φορολογικά προνόμια μιας άλλης. Όταν π.χ. η Ιρλανδία μειώνει τη φορολογική κλίμακα για τις τράπεζές της, χωρίς να τις εποπτεύει και πρέπει μετά να πληρώσουμε εμείς με τα χρήματά μας τη διάσωση τους, αυτό ξεπερνάει κάθε όριο”, λέει ο κ. Μπρίντερλε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε