Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Όχι στην μπούρκα σε όλη την ΕΕ;

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και επικεφαλής των Φιλελεύθερων της Γερμανίας, Σιλβάνα Κοχ-Μερίν, ζήτησε την απαγόρευση της μπούρκας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ψήφος της Γερουσίας αποµένει για να γίνει το Βέλγιο η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου θα απαγορευθεί σε δηµόσιους χώρους η µπούρκα και το νικάµπ, τα ισλαµικά ενδύµατα που καλύπτουν εντελώς το πρόσωπο µιας γυναίκας. Η πρόταση κατατέθηκε από τους Φιλελεύθερους κι έγινε δεκτή οµόφωνα από την αρµόδια επιτροπή της βελγικής Βουλής. 

Η κατάρρευση της κυβέρνησης πριν από περίπου δέκα ηµέρες είχε ως αποτέλεσµα να παγώσει το σχετικό νοµοσχέδιο πριν φτάσει στην ολοµέλεια του σώµατος. Ολα τα κόµµατα, ωστόσο, εξέφρασαν την υποστήριξή τους και στο τέλος της περασµένης βδοµάδας η πρόταση εγκρίθηκε από την κάτω Βουλή µε 136 ψήφους υπέρ και µόλις δυο αποχές.

Η απαγόρευση έχει καθαρά συµβολικό χαρακτήρα, καθώς η µπούρκα είναι ελάχιστα διαδεδοµένη στο Βέλγιο, µια χώρα όπου η µουσουλµανική κοινότητα είναι κυρίως τουρκικής ή βορειοαφρικανικής καταγωγής. Επειτα, σχεδόν όλοι οι δήµοι έχουν υιοθετήσει κανονισµούς που απαγορεύουν στους δηµότες τους να κυκλοφορούν µε καλυµµένο πρόσωπο για λόγους δηµόσιας τάξης. Τον περασµένο χρόνο, στην περιφέρεια των Βρυξελλών η αστυνοµία εντόπισε µόλις 29 παραβάτες του σχετικού κανονισµού.

Στο ίδιο πνεύµα, ο νέος νόµος δεν αναφέρεται ρητά στο ισλαµικό ένδυµα. Αυτό που απαγορεύει είναι η κυκλοφορία «σε δηµόσιο χώρο µε µερική ή ολική κάλυψη του προσώπου από κάποιο είδος ένδυσης που καθιστά µη αναγνωρίσιµο το άτοµο που το φέρει».

Κατά τη συζήτηση στην Κάτω Βουλή, οι βουλευτές όλων των κοµµάτων επεσήµαναν ότι ο νόµος αποσκοπεί στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της γυναίκας. Η µπούρκα και η νικάµπ είναι «κινητές φυλακές», δήλωσε από το βήµα της αίθουσας ένας βουλευτής των Φιλελευθέρων. 

Την ίδια ώρα η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σιλβάνα Κοχ-Μερίν δήλωνε: “Θα ήθελα η Γερμανία και ολόκληρη η Ευρώπη να απαγορεύσει την μπούρκα σε κάθε της μορφή”.
 
“Η μπούρκα αποτελεί επίθεση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών, πρόκειται για μία κινητή φυλακή” πρόσθεσε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε