Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ουγγαρία: Το κυβερνών κόμμα είναι ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ενίσχυσε την εξουσία τους καθώς το κόμμα του, η Ομοσπονδία Νέων Δημοκρατικών (Fidesz)…

…μετά τη σαρωτική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, κέρδισε με άνεση και τις δημοτικές εκλογές αποσπώντας από την αντιπολίτευση και τη δημαρχία της πρωτεύουσας Βουδαπέστης.

 Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων και των τηλεοπτικών καναλιών, μετά την καταμέτρηση του 45% των ψήφων το Fidesz φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια θα ελέγχει το δήμο της πρωτεύουσας. Σε εθνικό επίπεδο το κυβερνών κόμμα διατηρεί τα υψηλά ποσοστά που είχε λάβει και τον Απρίλιο, με περίπου 65%. Να σημειωθεί πάντως ότι το ποσοστό συμμετοχής έπεσε φέτος στο 47%, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, το 2006, ήταν 53,1%.

Οι Σοσιαλιστές, οι μεγάλοι ηττημένοι των βουλευτικών εκλογών, φαίνεται ότι θα κερδίσουν το προπύργιό τους, το Σέγκεντ. Στο άλλο προπύργιό τους, το Μίσκολτς, η αναμέτρηση παραμένει αμφίρροπη.

Τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, που είχε έρθει τρίτο στις βουλευτικές εκλογές με 17% αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν ελαφρά. Στην προεκλογική εκστρατεία του το κόμμα είχε βάλει στο στόχαστρο τους τσιγγάνους, σε σημείο που η κρατική ραδιοτηλεόραση αρνήθηκε να μεταδόσει ένα διαφημιστικό φιλμάκι στο οποίο οι Ρομά παρουσιάζονταν ως εγκληματίες καθώς ο σχολιαστής έλεγε “δέκα στα δέκα εγκλήματα διαπράττονται από τους Ρομά, είκοσι στα είκοσι επίσης”. Το σποτ μεταδόθηκε τελικά, με παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Το νέο κόμμα της Αριστεράς και των Πρασίνων LMP, που μπήκε στο κοινοβούλιο με ποσοστό 8%, λαμβάνει 9% στην πρωτεύουσα αλλά σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά στην υπόλοιπη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε