Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουγγαρία: Β’ γύρος εκλογών με ενίσχυση δεξιάς, ακροδεξιάς

Ουγγαρία: Β’ γύρος εκλογών με ενίσχυση δεξιάς, ακροδεξιάς

Οι Ούγγροι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν με το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας), για το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ο πρώτος γύρος, στις 11 Απριλίου, είχε δώσει μεγάλη πλειοψηφία στη δεξιά αντιπολίτευση του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν με 52,77% των ψήφων και 206 έδρες σε σύνολο 386 του εθνικού κοινοβουλίου.

Επιβεβαίωσε επίσης την ιστορική είσοδο της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο με το κόμμα Jobbik (16,71% των ψήφων) και την κατάπτωση των σοσιαλιστών (19,29%) έπειτα από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης, όπως είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις.

Ένα τέταρτο κόμμα, το LMP της οικολογικής αριστεράς, που ιδρύθηκε το 2009, διασφάλισε επίσης την εκπροσώπησή του έχοντας εξασφαλίσει το 7,48% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι κατά πόσον το Fidesz θα αποκτήσει μόνο του την πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών που θα του ανοίξει το δρόμο για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εστρατείας του Fidesz με το σύνθημα “Το Fidesz μόνο του” και “Τώρα ή ποτέ”, ο Βίκτορ Ορμπάν είχε πει πως όσες περισσότερες ψήφους πάρει “τόσο πιο γρήγορα η χώρα θα βγει από την κρίση”.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν τις πόρτες τους στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αυτού του δεύτερου γύρου αναμένονται γύρω στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε