Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουκρανία: Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός

Η ουκρανικη βουλή...άδεια! ΦΩΤΟ REUTERS
Η ουκρανικη βουλή...άδεια! ΦΩΤΟ REUTERS
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο κατέρρευσε σήμερα καθώς δε διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου.

 

Ωστόσο, η Τιμόσενκο θα παραμείνει στην εξουσία για το διάστημα κατά το οποίο ο κύριος αντίπαλός της Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να εδραιώσει την εξουσία του.
 
Ανακοινώνοντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βολοντίμιρ Λιτβίν δήλωσε ότι συναντήθηκαν οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ότι οι εταίροι του συνασπισμού δε συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές για να δείξουν ότι διατηρούν την πλειοψηφία.
 
Το Κοινοβούλιο αναμένεται να διεξαγάγει την Τετάρτη ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Τιμόσενκο.
 
Η επίσημη ανακοίνωση της κατάρρευσης της κυβέρνησης και η ψηφοφορία επί τις πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν για να επιτραπεί στους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς ν΄αρχίσουν τη μακρά διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.
 
Η κατάρρευση της κυβέρνησης δείχνει ότι η πρόταση δυσπιστίας θα ψηφιστεί εάν τα μέλη του συνασπισμού που δεν έβαλαν τις υπογραφές τους συμπαραταχθούν κατά την ψηφοφορία με τους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς.
Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο έχουν περιθώριο 30 ημερών να σχηματίσουν νέο συνασπισμό και 60 ημέρες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
 
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο Γιανουκόβιτς έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ένα σενάριο που φοβούνται οι επενδυτές καθώς θα παρατείνει την περίοδο της αβεβαιότητας για μήνες στην Ουκρανία, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και συνεχίζει να αγωνίζεται χωρίς εξωτερικό δανεισμό.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε