Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Πάει σε εκλογές η Ιρλανδία – Έξι παραιτήσεις υπουργών σε 24 ώρες

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Μπατ Ο’ Κιφι έγινε ο έκτος υπουργός που… εγκατέλειψε το καράβι και υπέβαλε την παραίτησή του, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι κάλπες θα στηθούν στις 11 Μαρτίου όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπράιαν Κόουεν από το βήμα της Κάτω Βουλής. Και αυτό μόλις λίγες μέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Fianna Fail.

Η κατάσταση στο πολικό σκηνικό της Ιρλανδίας ήταν ρευστή τους τελευταίους μήνες, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο οι Πράσινοι, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ασκούσαν πιέσεις για εκλογές.

Διαμαρτύρονταν για την απόφαση του Κόουεν να ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στη χώρα. Το Δουβλίνο συμφώνησε τον Νοέμβριο σε ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απόφαση που θεωρήθηκε «ντροπιαστική» από την πλειονότητα των Ιρλανδών.

Της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών είχε προηγηθεί μια ακόμη παραίτηση υπουργού. Πρόκειται για τον υπουργό Εμπορίου και Επιχειρήσεων, Μπατ Ο’Κίφι, μέλος κι αυτός του κόμματος του πρωθυπουργού.

Άλλοι τέσσερις (Υγείας, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Άμυνας) παραιτήθηκαν την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μάικλ Μάρτιν, ο οποίος ηγείτο του μετώπου κατά του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε