Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

“Παγιδευμένη” στα χιόνια η μισή Ευρώπη – Προβλήματα τις γιορτές

Αεροπλάνα παρκαρισμένα στο αεροδρόμιο Χιθροου. ΦΩΤΟ REUTERS
Όλοι θα θέλαμε να κάνουμε λευκά Χριστούγεννα όμως και αυτοί που τα έχουν, φαίνεται πως δυσανασχετούν. Σοβαρά προβλήματα σε δεκάδες αεροδρόμια από τα χιόνια. Πτήσεις ακυρώνονται. Μαρτύριο για όσους έχουν προγραμματίσει διακοπές στο εξωτερικό.

Το χιόνι άρχισε ξανά να πέφτει με δριμύτητα στην περιοχή του Παρισιού προκαλώντας το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ορλί και μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια των αστικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.
 
Το αεροδρόμιο του Ορλί παραμένει κλειστό σήμερα το πρωί λόγω της “ισχυρής χιονόπτωσης”, ανακοίνωσε πηγή του αερολιμένα. “Έπεσε χιόνι που έφθασε τα 10 εκατοστά μέσα σε μισή ώρα και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι πολύ δύσκολη”, διευκρίνισε.
 
Στο άλλο μεγάλο αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας, το Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, οι πίστες είναι ανοικτές και “σε πλήρη λειτουργία”, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Χθες Κυριακή, το 40% των πτήσεων ακυρώθηκε και 3.000 ταξιδιώτες διανυκτέρευσαν στους διαδρόμους του.
Παρίσι. Οι δρόμοι έχουν γίνει παγοδρόμια! ΦΩΤΟ REUTERS
Στους δρόμους της περιοχής του Παρισιού η τροχαία απαγόρευσε την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του οδικού δικτύου από τον παγετό. Η απαγόρευση αφορά τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα με μικτό βάρος άνω των 7,5 τόνων και φορτηγά που μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων.
 
Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, σχεδόν 300 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα το πρωί λόγω του κύματος ψύχους που έχει αποδιοργανώσει όλη την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αερολιμένα.
 
“Οι πίστες είναι ανοικτές και δεν πέφτει χιόνι επί του παρόντος”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Γερμανίας, στα δυτικά της χώρας.
 
“Αλλά αναμένουμε χιονόπτωση που θα φτάσει έως τρία εκατοστά μέχρι το απόγευμα”, δήλωσε.
 
Την Κυριακή σχεδόν οι μισές από τις 1.329 προγραμματισμένες πτήσεις από τη Φρανκφούρτη ακυρώθηκαν κυρίως γιατί είχαν κλείσει και άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης.
 
Εκατοντάδες επιβάτες αναμένοντας τις πτήσεις τους, πέρασαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο όπου ράντζα είχαν τοποθετηθεί για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, ανέφερε ο εκπρόσωπος.
 
“Οι αίθουσες των τερματικών σταθμών του αεροδρομίου είναι γεμάτες” από ταξιδιώτες που έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο, δήλωσε.
 
Η εταιρία γερμανικών σιδηροδρόμων, η Deutsche Bahn, είχε επίσης πολλές καθυστερήσεις στα δρομολόγια της σήμερα το πρωί.

ΣΚΩΤΙΑ. ΦΩΤΟ REUTERS

 
Το χιόνι προκαλεί από το Σάββατο μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των περισσότερων ευρωπαϊκών αεροδρομίων κυρίως της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Βρετανίας.
 
Στην Βρετανία τώρα τα περισσότερα αεροδρόμια παραμένουν κλειστά και οι επιβάτες κατασκηνώνουν στις αίθουσας αναμονής μην γνωρίζοντας τι θα κάνουν.
REUTERS

Σταδιακά ξεκίνησε η επαναλειτουργία του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου, νωρίς σήμερα ωστόσο οι καθυστερήσεις και τα σοβαρά προβλήματα συνεχίζονται σε όλα τα δρομολόγια όλων των αεροπορικών συγκοινωνιών και οι θερμοκρασίες διατηρούνται πολύ κάτω από το μηδέν σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Εκατοντάδες επιβάτες παρέμειναν για δεύτερη νύχτα καθηλωμένοι στο αεροδρόμιο του Χίθροου, το πλέον πολυσύχναστο του κόσμου, το οποίο είναι ουσιαστικά κλειστό από το βράδυ του Σαββάτου.

 Τις σφοδρές και αιφνίδιες χιονοπτώσεις του Σαββάτου ακολούθησε παγετός που γινόταν ακόμα πιο αισθητός εξ αιτίας των ανέμων και επηρέασε τόσο τις εναέριες, τις σιδηροδρομικές αλλά και τις οδικές συγκοινωνίες.

 Μόλις 20 πτήσεις κατόρθωσαν να απογειωθούν ή να προσγειωθούν χθες, Κυριακή, στο αεροδρόμιο του Χίθροου ενώ υπό κανονικές συνθήκες ο αριθμός των καθημερινών πτήσεων ανέρχεται σε 1.300.

 Από τις 8:00 ώρα Ελλάδας σήμερα το Χίθροου λειτουργεί με “περιορισμένο πρόγραμμα αφίξεων και αναχωρήσεων”, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου και πρόσθεσε ότι τα σοβαρά προβλήματα θα συνεχιστούν για πολλές μέρες ακόμα.

 Το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ άνοιξε σήμερα “επιστρέφοντας σταδιακά στην ομαλή λειτουργία” σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι οι επιβάτες έχουν ενημερωθεί να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρίες πριν ταξιδέψουν καθώς οι ακυρώσεις και οι καθυστερήσεις των πτήσεων συνεχίζονται.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους ταξιδιώτες και εκατοντάδες φοιτητές από την Ελλάδα που προσπαθούν να επιστρέψουν στη χώρα μας για τις εορτές όμως τα πράγματα φαίνεται πως δυσκολεύουν πολύ.

REUTERS
Οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε απόγνωση αφού λόγω των εορτών το πτητικό πρόγραμμα ήταν ήδη επιβαρυμένο και με την χιονόπτωση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο αφού θα πρέπει να βρουν τρόπο να μεταφέρουν όσους έχουν ξεμείνει τις τελευταίες μέρες στα αεροδρόμια.
 
Σύμφωνα με πηγή βρετανικής αεροπορικής εταιρείας το 2010 ήταν από τις χειρότερες χρονιές των αεροπορικών εταιρειών αφού η κακοκαιρία ήταν το δεύτερο χτύπημα για αυτές μετά τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία τον περασμένο Απρίλιο.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε