Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Παγιδεύοντας του Ταλιμπάν – Ο μουλάς Ομάρ ζει

Δύο εκπρόσωποι των ταλιμπάν δήλωσαν ότι παγιδεύτηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και ότι από αυτά εστάλησαν ψευδή γραπτά μηνύματα που ανέφεραν ότι ο πνευματικός ηγέτης τους, μουλάς Ομάρ, είναι νεκρός.
Δύο εκπρόσωποι των ταλιμπάν δήλωσαν ότι παγιδεύτηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και ότι από αυτά εστάλησαν σήμερα ψευδή γραπτά μηνύματα που ανέφεραν ότι ο πνευματικός ηγέτης τους μουλάς Ομάρ είναι νεκρός, ενώ εκείνος ζει.
 
“Αυτό είναι έργο της αμερικανικής αντικατασκοπείας και θα εκδικηθούμε τους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας,” δήλωσε ο εκπρόσωπος των ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ στο Ρόιτερς όταν κλήθηκε να επιβεβαιώσει κατά πόσο είναι ακριβές το μήνυμα.
 
Τα μηνύματα προήλθαν από αριθμούς τηλεφώνων, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Μουτζαχίντ όσο και από έναν δεύτερο εκπρόσωπο, τον Μοχάμαντ Κουάρι Γιουσούφ, και ανέφεραν ότι “ο πνευματικός ηγέτης Μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ Μουτζαχίντ πέθανε” και “Είθε ο Αλλάχ να ευλογεί την ψυχή του”.
 
Ο μονόφθαλμος πνευματικός ηγέτης των ταλιμπάν είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο και θεωρείται ότι βρίσκεται στο Πακιστάν, ενδεχομένως στην πόλη Κουέτα. Τόσο το Πακιστάν όσο και οι ταλιμπάν το αρνούνται και υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν.
 
Σύμφωνα με τον Γιουσούφ, η παγίδευση των τηλεφώνων είναι μία απόπειρα ψυχολογικού πολέμου από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
 
“Οι εχθροί διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία ώστε να χειρίζονται την ιστοσελίδα μας και τους τηλεφωνικούς μας αριθμούς. Οι εχθροί μας αφήνουν να διαρρεύσουν φήμες επειδή αντιμετωπίζουν μία καθοριστικής σημασίας ήττα και το ηθικό τους είναι αποδυναμωμένο,” είπε ο ίδιος στο Ρόιτερς.
 
Η είδηση του θανάτου του μουλά Ομάρ μεταδόθηκε τον Μάιο από μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός του Αφγανιστάν, TOLO.
 
Η είδηση διαψεύστηκε από αξιωματούχους ασφαλείας στο Πακιστάν και από διπλωμάτες, αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές και κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Αφγανιστάν.
 
Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για τον μουλά Ομάρ, ο οποίος κατέφυγε στην Κουέτα μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία των αφγανών ταλιμπάν όταν η κυβέρνησή τους ανατράπηκε από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ αφγανικές δυνάμεις στα τέλη του 2001.
 
Σχημάτισαν την “Σούρα της Κουέτα”, δηλαδή το Συµβούλιο των Αρχηγών που κυβερνά στο αυτοανακηρυχθέν Ισλαµικό Εµιράτο του Αφγανιστάν.
 
Οι ταλιμπάν ανατράπηκαν επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν τον ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011 στις ΗΠΑ.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε