Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Παγκόσμια ημέρα του ανέμου, σήμερα…

Παγκόσμια ημέρα του ανέμου, σήμερα…

Eίναι ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, την οποία η Ελλάδα, πρέπει να εκμεταλλευτεί…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας,  συνεργάζεται  με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας  για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου σήμερα 15 Ιουνίου 2010. 

Και στις 5 Ηπείρους θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για την προώθηση της καθαρής και ανεξάντλητης αιολικής ενέργειας.

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, όπως αναφέρει, συμμετείχε ενεργά από την πρώτη διοργάνωση.

Φέτος η Ένωση θα δώσει δυναμικά το παρών, με στόχο να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τα πολλά οφέλη της αιολικής ενέργειας.

Σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται ολοήμερη γιορτή.

Στόχος των εκδηλώσεων, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για τα προτερήματα της αιολικής ενέργειας και γενικότερα για ένα καλύτερο πράσινο μέλλον.

Οι επενδύσεις για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ευρώπη,  θα παραμείνουν σταθερές μέσα στο 2010 και παρά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με τις χρηματοδοτήσεις, προβλέπεται αύξηση της δυναμικότητας κατά 13%.

Επίσης, μεγάλη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, είναι η ευκολότερη χωροθέτηση, οι υψηλότερες ταχύτητες ανέμου και η μικρότερη καταπόνηση των μηχανών, με αποτέλεσμα η απόδοση και ο χρόνος ζωής των ανεμογεννητριών να αυξάνεται.

Κάθε θαλάσσια ανεμογεννήτρια, παράγει σε ένα χρόνο αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες ενός οικισμού, ενώ περιορίζει την παραγωγή CO2 κατά 35,000 τόνους.

Η νέα αυτή μορφή ενέργειας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Τα παράκτια αιολικά πάρκα μπορούν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη, με επταπλάσια ενέργεια από εκείνη που είναι διαθέσιμη σήμερα και τα προγράμματα για τη παράκτια αιολική ενέργεια που βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης, αν ολοκληρωθούν μπορούν να καλύψουν το 10% της ενεργειακής ζήτησης.
 

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση,  στην κατάργηση του λιγνίτη και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε