Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

«Παγώνει» τους φόρους στα ακίνητα η Βρετανία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Με αυτό τον τρόπο η βρετανική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει 805 εκατ. λιρών που δεν έχουν δαπανηθεί από το κράτος!

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν πρόκειται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα το «πάγωμα» -για την περίοδο 2012/2013- των φορών στα ακίνητα που πληρώνουν τα νοικοκυριά για τις τοπικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση του συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών, μειώνει τις δαπάνες και αυξάνει τους φόρους με στόχο να ισοσκελίσει σχεδόν τον προϋπολογισμό ως τις επόμενες εκλογές, το 2015. Ωστόσο η πολιτική αυτή σημαίνει ότι ελάχιστα κεφάλαια μπορούν να διατεθούν για την τόνωση της οικονομίας.

Η ομάδα του Όσμπορν αναζητεί πόρους για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στα αυξανόμενα κόστη και στην οικονομική δυσπραγία, αλλά αξιωματούχοι παραδέχονται ότι λίγα μπορούν να γίνουν για να τονωθεί η ανάπτυξη άμεσα.

“Ήθελα να βοηθήσω τις οικογένειες και τους συνταξιούχους όσον αφορά την καθημερινότητα, το κόστος ζωής”, είπε ο Όσμπορν στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος στο Μάντσεστερ.

Ο υπουργός Οικονομικών δέχεται επικρίσεις από το εσωτερικό του κόμματός του διότι δεν έχει παρουσιάσει μια συνεκτική στρατηγική για την ανάπτυξη, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η οικονομική πολιτική του συνασπισμού πλήττει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν η ανάπτυξη μειωθεί αυτό θα εκτροχιάσει το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος, αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι η πολιτική της δεν θα αλλάξει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Συντηρητικών το “πάγωμα” των φόρων που σχεδιάζει ο Όσμπορν θα εξοικονομήσει κατά μέσον όρο 72 λίρες ανά νοικοκυριό. Η κυβέρνηση θα καλύψει με τα διαθέσιμα κεφάλαια μια αύξηση των δημοτικών φόρων κατά 2,5% και την αύξηση της χρηματοδότησης της αστυνομίας και της πυροσβεστικής κατά 3%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε