Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Παίζεται μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι στη Συρία”

“Παίζεται μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι στη Συρία”

Για «μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι» το οποίο διαδραματίζεται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Συρία μίλησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μερικές χώρες προσπαθούν να αποτρέψουν την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία, αλλά και ότι ο Μπασάρ Άσαντ είναι «εγγυητής των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Συρία».

«Ενώ κατέστησαν φόβητρο τον πρόεδρο Άσαντ, στην πραγματικότητα οι κατηγορίες με τις οποίες του επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες, καλύπτουν ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι. Προωθείται άλλη μια ανακατανομή του γεωπολιτικού χάρτη της Μέσης Ανατολής και διάφοροι παίκτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις γεωπολιτικές τους θέσεις. Πολλοί δεν σκέπτονται τόσο πολύ τη Συρία, αλλά το Ιράν. Το λένε απροκάλυπτα κιόλας, ότι το Ιράν πρέπει να στερηθεί του πλησιέστερου συμμάχου του, που είναι ο Μπασάρ Άσαντ», είπε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα», αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα από τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Δημιουργείται η εντύπωση», δήλωσε ο Λαβρόφ, «ότι μόλις εμφανίζεται κάποιο φως στην κατάσταση αυτή, σε κάποιον δεν είναι συμφέρον να επιτραπεί η μετάβασή της σε πιο “ήρεμα ύδατα”, αλλά να συνεχιστεί η αιματηρή μάχη στο εσωτερικό της Συρίας, να συνεχιστεί ο εμφύλιος πόλεμος».

Αναφερόμενος στην έξωθεν ενίσχυση της συριακής αντιπολίτευσης, ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε ότι αυτή «εξακολουθεί να προμηθεύεται όπλα και να απολαμβάνει ηθικής υποστήριξης», ενώ καταδίκασε το γεγονός ότι εκείνη καταφεύγει όλο και συχνότερα στην τρομοκρατία. «Είναι ιδιαίτερο λυπηρό, ότι η αντιπολίτευση προχωρά όλο και πιο συχνά σε τρομοκρατικές επιθέσεις και παρά την καθιερωμένη παράδοση και πάγια πρακτική, το ΣΑ του ΟΗΕ αρνείται να προβεί σε καταδίκη αυτών, ενώ οι Αμερικανοί μας εταίροι, δια στόματος της επισήμου εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσαν, ότι η παραμονή του κ. Άσαντ στην εξουσία είναι αυτή που υποκινεί τις εξτρεμιστικές διαθέσεις, δικαιολογώντας με έμμεσο τρόπο τις τρομοκρατικές αυτές ενέργειες», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε μάλιστα ότι «όταν μιλάμε με τους αντιπολιτευόμενους – τόσο με την αντιπολίτευση του εξωτερικού, που εκπροσωπείται από το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, όσο και την εγχώρια αντιπολίτευση, όπως οι αποκαλούμενες Εθνικές Επιτροπές Συντονισμού – τους λέμε, ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την άσκηση βίας. Μερικοί απ’ αυτούς μας απαντούν, ότι δυτικοί εταίροι τους λένε τελείως διαφορετικά πράγματα, καλώντας τους να συνεχίσουν να αντιστέκονται, να πυροβολούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους με όπλα, με στόχο να ανατραπεί το καθεστώς. Γίνονται και υπαινιγμοί, ότι μία τέτοια γραμμή θα τύχει έξωθεν υποστήριξης».

Χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ «εγγυητή των δικαιωμάτων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των Χριστιανών», ο Σεργκέι Λαβρόφ κατέληξε: «Σύμφωνα με τις πλέον συγκρατημένες εκτιμήσεις, τις οποίες μας μεταφέρουν οι δυτικοί μας εταίροι, κατά τις μεταξύ μας εμπιστευτικές επαφές, τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού εξακολουθεί να τον στηρίζει, ως τον άνθρωπο που ζητά να μην μετατραπεί η Συρία σε ένα κράτος, όπου οι μειονότητες απλούστατα δεν θα έχουν τη δυνατότητα ύπαρξης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε