Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πακιστάν: Τη σύλληψη του πρωθυπουργού ζήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο

Πακιστάν: Τη σύλληψη του πρωθυπουργού ζήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ζήτησε τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ράτζα Περβέζ Ασράφ σε σχέση με την υπόθεση διαφθοράς την εποχή της θητείας του ως υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων,

Τo γεγονός αυτό, που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, αναμένεται να βυθίσει τη χώρα εκ νέου σε πολιτική αστάθεια.

Ο Ράτζα Περβέζ Άσραφ κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε όταν ενέκρινε ενεργειακά έργα ως ο αρμόδιος υπουργός, το 2010. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία, ενώ αναλυτές υποστηρίζουν ότι η δικαστική αυτή απόφαση δεν αναμένεται να οδηγήσει στην άμεση αποπομπή του.

Πάντως, η θητεία του στο υπουργείο αμαυρώθηκε από καταγγελίες για παρατυπίες. Η κυβέρνηση αναζητούσε περισσότερες πηγές ενέργειας για να καλύψει τα κενά στην ηλεκτροδότηση, αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε φαινόμενα διαφθοράς όσον αφορά το σχέδιο επίλυσης της κρίσης, καταγγέλλοντας για χρηματισμό τον Άσραφ, ο οποίος τελικώς παραιτήθηκε από το υπουργείο το 2011.

Η μη αναμενόμενη αυτή εξέλιξη πραγματοποιείται την ώρα που ο θρησκευτικός ηγέτης Ταχίρ ουλ-Κάντρι ζητεί την διάλυση του Κοινοβουλίου εν μέσω διαδηλώσεων με τη συμμετοχή χιλιάδων υποστηρικτών του στην καρδιά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στις αρχές προθεσμία 24 ωρών για τη σύλληψη του πρωθυπουργού και 16 άλλων.
Μετά την ανακοίνωση της εξέλιξης αυτής, το χρηματιστήριο του Πακιστάν κατέγραφε πτώση σχεδόν 3%, γεγονός που υποδηλώνει το κλίμα ανησυχίας για την πολιτική αβεβαιότητα.

Ο ιερωμένος Μοχάμεντ Ταχίρ ουλ-Κάντρι απείλησε να παραμείνει κοντά στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, όπου έχει μεταβεί μαζί με χιλιάδες υποστηρικτές του, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Ο Κάντρι επέστρεψε πρόσφατα από τον Καναδά για να ηγηθεί έκκλησης για μεταρρυθμίσεις, κάτι που τον έκανε πολύ γρήγορα δημοφιλή σε πολλούς πακιστανούς, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από το κράτος.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δεν είναι σαφές πόσο απειλητικές μπορεί να είναι οι εξελίξεις αυτές για τη βιωσιμότητα της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, αλλά η δικαστική εντολή και η ογκώδης διαδήλωση γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου, είναι η κορύφωση μίας σειράς από προκλήσεις για την κυβέρνηση.

Σε ομιλία του μπροστά από το κοινοβούλιο ο Κάντρι εξήρε τον στρατό και τη δικαστική εξουσία και είπε: “(η κυβέρνηση) έχει καταστρέψει και έχει δώσει κακό τέλος στις ένοπλες δυνάμεις μας, εκείνες τις ένοπλες δυνάμεις που είναι πολύ ειλικρινείς, πολύ ικανές και με μεγάλο επαγγελματισμό”, είπε μιλώντας πότε στα ουρντού και πότε στα αγγλικά.
Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι οι διαδηλωτές θα παραμείνουν συγκεντρωμένοι γύρω από το κοινοβούλιο μέχρι η κυβέρνηση να διαλύσει το Σώμα και να ανακοινώσει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.

Κάποια στιγμή οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να απομακρύνουν το πλήθος. Ο υπουργός Εσωτερικών Ρεχμάν Μαλίκ δήλωσε αργότερα στα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στον Κάντρι.

“Δεν θα δεχτούμε την πίεση του Κάντρι γιατί τα αιτήματά του είναι αντισυνταγματικά”, είπε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, συνεργάτης του πακιστανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία” πώς ο πανίσχυρος στρατός της χώρας και το Ανώτατο Δικαστήριο συνεργάζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Ο Φαουάντ Τσόντρι χαρακτήρισε “αντισυνταγματική” την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε