Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Πακιστάν: Ακόμη τέσσερις Αφγανοί Ταλιμπάν αφέθηκαν ελεύθεροι

Πακιστάν:  Ακόμη τέσσερις Αφγανοί Ταλιμπάν αφέθηκαν ελεύθεροι

Το Πακιστάν αποφυλάκισε σήμερα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη των Αφγανών Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής τους, Μουλά Νουρεντίν Τουράμπι.

Με αυτόν τον τρόπο, το Πακιστάν επιδιώκει να δώσει μία νέα ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες κυβέρνησης-ανταρτών στη χώρα με την οποία γειτονεύει, πριν από τη λήξη της αποστολής του ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε Πακιστανός αξιωματούχος: “Άλλοι τέσσερις Ταλιμπάν αφέθηκαν ελεύθεροι, περιλαμβανομένων και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης τους Νουρεντίν Τουράμπι και του πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Χελμάντ, Άμπντουλ Μπάρι”.

Δύο πηγές -προσκείμενες στους Αφγανούς Ταλιμπάν- επιβεβαίωσαν την αποφυλάκιση των τεσσάρων κρατουμένων, προσθέτοντας πάντως πως ο υπ’ αριθ. δύο στην ιεραρχία των στασιαστών Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ -που είχε συλληφθεί το 2010 στο Καράτσι του Πακιστάν-εξακολουθεί να τελεί υπό κράτηση.
    
Το Ισλαμαμπάντ, που θεωρείται κομβικός παράγοντας στην αφγανική συμφιλίωση ήδη έχει αφήσει ελεύθερους άλλους εννέα Ταλιμπάν.

Το Αφγανιστάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε σήμερα τον τέταρτο γύρο της μεταβίβασης των ευθυνών για την ασφάλεια από τις δυνάμεις της Συμμαχίας στον αφγανικό στρατό, που πλέον θέτει το 87% του πληθυσμού υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των αφγανικών αρχών μεταβίβασης Άσραφ Γάνι Αχμαντζάι δήλωσε πως η διαδικασία παράδοσης του ελέγχου ολοκληρώθηκε κατά πολύ νωρίτερα από το πρόγραμμα “όσον αφορά τους στόχους της ανάληψης ευθυνών το 2014”.

“Ελέγξαμε τις συνθήκες στο πεδίο. Δεν είμαστε σε εορταστική διάθεση, είμαστε σε μαθησιακή διάθεση. Λαμβάνουμε υπ’ όψη τις εμπειρίες μας–τις επικρίσεις του λαού, όπως ακριβώς και την ευγνωμοσύνη του–πολύ σοβαρά”, πρόσθεσε ο ίδιο.

Το αποτέλεσμα χαιρέτισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, χαρακτηρίζοντάς το ένα «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση της πλήρους μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια στην επόμενη διετία.

“Είναι ο καρπός των επιτευγμάτων που καταγράψαμε από κοινού και χάρη στο θάρρος και την αποφασιστικότητα του αφγανικού λαού, των αφγανικών δυνάμεων και των δυνάμεών μας και των εκπαιδευτών τους”, πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Ο αφγανικός στρατός και η αστυνομία έχουν φέρει εις πέρας πολλές επιχειρήσεις και αυξάνουν τις ικανότητες και την εμπειρία τους, υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «εμπιστεύεται πολύ τον αφγανικό λαό».

Κατά την τέταρτη φάση παράδοσης του ελέγχου, άλλες 52 διοικητικοί τομείς τίθενται υπό τον έλεγχο των αφγανικών δυνάμεων, ανεβάζοντας στους 312 τον συνολικό αριθμό τους, από 398 συνολικά. Σήμερα, 23 από 34 επαρχίες της χώρας τελούν υπό πλήρη κυβερνητικό έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε