Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Παλαιστές και…μάγισσες για μια θέση στο Κογκρέσο

reuters
Μάγισσες, παλαιστές και υποψήφιοι µε πολλά λεφτά διεκδικούν τις ψήφους των αµερικανών πολιτών στις ενδιάµεσες εκλογές για το Κογκρέσο που πρόκειται να διεξαχθούν στις 2 Νοεµβρίου.
 

Το αποτέλεσµα που αναµένεται να είναι αρνητικό για τους Δηµοκρατικούς, θα επηρεάσει την πορεία των µεταρρυθµίσεων του Μπαράκ Οµπάµα.
 
Οι Δηµοκρατικοί, λένε οι αναλυτές, προετοιµάζονται για τα χειρότερα αποτελέσµατα των τελευταίων 16 ετών και σε αυτές τις εκλογές οι υποψήφιοί τους χρησιµοποιούν όλο και λιγότερο είτε το όνοµα του κόµµατος είτε ακόµα και το όνοµα του προέδρου Μπαράκ Οµπάµα. Παράλληλα, εταιρείες της Γουόλ Στριτ και µεγιστάνες όπως ο Ρούπερτ Μέρντοκ µε τα πολλά ΜΜΕ σε όλο τον κόσµο χρηµατοδοτούν πλουσιοπάροχα τους υποψηφίους των Ρεπουµπλικανών σε αυτές τις εκλογές, στις οποίες υπολογίζεται ότι συνολικά θα ξοδευτούν περισσότερα από 5 δισ. δολάρια – ποσό ρεκόρ στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, αν σκεφτεί κανείς ότι στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία το 2008 ξοδεύτηκαν 1 δισ. δολάρια.
 
Την ώρα που ο δισεκατοµµυριούχος επιχειρηµατίας Ντόναλντ Τραµπ δηλώνει για πρώτη φορά ότι σκέπτεται να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας απέναντι στον Μπαράκ Οµπάµα το 2012, ο Λευκός Οίκος φαίνεται να γνωρίζει καλά πως το αποτέλεσµα των εκλογών, στις οποίες θα αναδειχθούν 36 από τους 100 γερουσιαστές και όλοι οι βουλευτές, θα αποτελέσει το σοβαρότερο τεστ για τη δηµοτικότητα της κυβέρνησής του τους τελευταίους 20 µήνες.
 
Μάλιστα χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόµπερτ Γκιµπς αναγκάστηκε να διαψεύσει επίσηµα τις φήµες ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχουν συµφωνήσει να αλλάξουν µεταξύ τους θέσεις για την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2012 αν τα ποσοστά δηµοφιλίας της κυβέρνησης δεν έχουν βελτιωθεί.
 
Πάντως αυτή η προεκλογική εκστρατεία, εκτός από πακτωλό χρηµάτων, έχει και «περίεργους τύπους» που διεκδικούν θέση στο Κογκρέσο.
 
Η Κριστίν Ο’Ντόνελ είχε προκαλέσει αίσθηση ως υποψήφια του κινήµατος Τσάι Πάρτι όταν είχε κερδίσει τον επίσηµο υποψήφιο του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος προκειµένου να πάρει το χρίσµα για τη Γερουσία στο Ντέλαγουερ. Πριν από λίγες ηµέρες το προεκλογικό σποτ της προκάλεσε σάλο µε µια φράση για την οποία ένας πολιτικός αναλυτής έγραψε πως «είναι η πιο περίεργη που έχει ποτέ συµπεριληφθεί στην ιστορία των πολιτικών διαφηµίσεων».
H Κριστίν ΟΝτόνελ. ΦΩΤΟ REUTERS

Κοιτώντας την κάµερα η Ο’Ντόνελ είπε: «Δεν είµαι µάγισσα. Δεν είµαι κάτι για το οποίο έχετε ακούσει. Είµαι εσείς». Η διαφήµιση αυτή µπορεί να επιδιορθώσει τη ζηµιά που προκάλεσε στο πολιτικό της προφίλ η εξοµολόγησή της ότι όταν ήταν νέα είχε ασχοληθεί µε τη µαγεία, µάλλον όµως δεν θα την βοηθήσει να εκλεγεί καθώς υπολείπεται 15 ποσοστιαίες µονάδες του Δηµοκρατικού αντιπάλου της.
Με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας διεκδικεί ένα παραδοσιακό προπύργιο των Δηµοκρατικών στην Ανατολική Ακτή η Ρεπουµπλικανή Λίντα Μακµάχον, πρώην παλαίστρια, που έχει κερδίσει µια περιουσία από την ενασχόλησή της µε την επαγγελµατική πάλη και δηλώνει έτοιµη να ξοδέψει 50 εκατ. δολάρια από την περιουσία της προκειµένου να νικήσει τον Ρίτσαρντ Μπλούµενταλ στο Κονέτικατ. Μάλιστα ξόδεψε κάποια από αυτά τα χρήµατα για να ανακαλύψει βίντεο όπου ο Μπλούµενταλ ισχυριζόταν ψευδώς ότι είχε υπηρετήσει στο Βιετνάµ.
 
Η διεκδίκηση της Καλιφόρνιας αναµένεται να εξελιχθεί σε εκλογικό θρίλερ καθώς η Ρεπουµπλικανή Μεγκ Ουίτµαν, πρώην πρόεδρος του διαδικτυακού τόπου δηµοπρασιών eΒay, έρχεται στις δηµοσκοπήσεις στήθος µε στήθος µε τον Τζέρι Μπράουν για τη διαδοχή του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο αξίωµα του κυβερνήτη. Η Ουίτµαν έχει ήδη ξοδέψει 120 εκατ. δολάρια από την περιουσία της, ποσό που αναµένεται να αυξηθεί καθώς µένουν άλλες τέσσερις εβδοµάδες µέχρι τις εκλογές. Ποτέ πριν στην αµερικανική ιστορία υποψήφιος είχε ξοδέψει τόσα πολλά από τα προσωπικά του χρήµατα για να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε