Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Παλαιστίνιοι: Θα επιμείνουμε για ένταξη ως κράτος στον ΟΗΕ

Παλαιστίνιοι: Θα επιμείνουμε για ένταξη ως κράτος στον ΟΗΕ

Οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους να υποβάλουν το αίτημά τους για ένταξη τους ως κράτος στον ΟΗΕ, παρά τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς, κυρίως από την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Ναμπίλ Σάατ.

“Δεν θα υπάρξει υποχώρηση, ούτε άλλη επιλογή. Οι Παλαιστίνιοι θα πάνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επιτύχουν την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάατ ένας από τους ηγέτες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και της Φάταχ.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν την τελευταία στιγμή να βρουν μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για την αποφυγή του Παλαιστινιακού διαβήματος στα Ηνωμένα Έθνη, που απειλούν να μπλοκάρουν με βέτο.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Ντέιβιντ Χέιλ αναμένεται την Τετάρτη στην Ραμάλα (Δυτική Όχθη) για μια συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Καθώς δεν υπάρχει προοπτική επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, ο Αμπάς σκοπεύει να υποβάλει το παλαιστινιακό αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι Μουν στις 20 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρά την εχθρότητα του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, αγωνίζεται για να εκφράσει τελικά μια κοινή θέση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Αστον, πρέπει να μεταβεί και πάλι στη Ραμάλα (Δυτική Όχθη) έως τις 11 Σεπτεμβρίου για συνομιλίες με τον Αμπάς, τον οποίο έχει ήδη συναντήσει στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Σάατ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ), Τόνι Μπλερ, θα πρέπει επίσης να γίνει δεκτός την Δευτέρα από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο Αμπάς θα πρέπει να συνεχίσει τη διεθνή εκστρατεία του για την ένταξη ενός κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, με μια επίσκεψη αυτή την εβδομάδα στην Πορτογαλία, είπε ο Σάατ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε