Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πανευρωπαική ανακούφιση!ΝΑΙ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

Πανευρωπαική ανακούφιση!ΝΑΙ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ενέκρινε την υιοθέτηση από το Βερολίνο των μηχανισμών διάσωσης του ευρώ, τερματίζοντας την αβεβαιότητα για τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι οκτώ δικαστές έδωσαν το πράσινο φως στον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ να επικυρώσει τους νόμους για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και για την έγκριση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο νόμος για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συνάδει “κατά το μάλλον προς τη συνταγματική απαίτηση σύμφωνα με την οποία η δημοσιονομική κυριαρχία παραμένει στα χέρια του γερμανικού κοινοβουλίου”.
Aπαιτούν την έγκρισή του για κάθε αύξηση της οικονομικής συμβολής της Γερμανίας στο κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Προσδιόρισαν μάλιστα το όριο της οικονομικής συμμετοχής της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κρίνοντας ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει το μερίδιό της στο κεφάλαιο του Μηχανισμού, δηλαδή τα 190 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές σύμφωνα με τις οποίες η επικύρωση της σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν μπορεί να γίνει δεκτή παρά μόνον εάν υπάρξουν εγγυήσεις ως προς το διεθνές δίκαιο, καθώς και τις προσφυγές σύμφωνα με τις οποίες ο Μηχανισμός παραβιάζει το γερμανικό Σύνταγμα αποτελώντας εν δυνάμει μέσον χρηματοδότησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των χωρών της ευρωζώνης μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη στιγμή μάλιστα που δεν αποκλείεται η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να προσφύγει στους πόρους της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει ανοδικές τάσεις στις ευρωπαικές, και όχι μόνο, αγορές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Διαβάστε επίσης :

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε