Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Πανηγυρισμοί για μια εκεχειρία που δεν… τηρήθηκε! Τι προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Πανηγυρισμοί για μια εκεχειρία που δεν… τηρήθηκε! Τι προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Με πυροβολισμούς και κραυγές νίκης, Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας για να γιορτάσουν τη συμφωνία για εκεχειρία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Οκτώ μέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, οι δυο πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός, μια εκεχειρία που… «έσπασε» αμέσως, όταν 12 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ. Δεν είχε περάσει καν μια ώρα από την κήρυξη της εκεχειρίας.

Μία ώρα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, στις 21.00, ώρα Ελλάδος, το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε μία ρουκέτα πάνω από την πόλη Ασκελόν, διαπίστωσε επίσης ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ήταν το μοναδικό περιστατικό.

Και δεν ήταν ικανό να «κόψει» τη χαρά των Παλαιστίνιων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας, μετά από μέρες εγκλεισμού στα σπίτια τους για το φόβο των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων. Με σημαίες να κυματίζουν στα χέρια τους, φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς.

«Αισθανόμαστε και πάλι ότι έχουμε την ελευθερία μας, ότι πήραμε πίσω τη ζωή μας. Δοξάζουμε το Θεό για τη Χαμάς, και τον ευχαριστούμε για τη υπομονή και τη δύναμη που έδωσε στον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος.

Μετά από οκτώ ημέρες σφοδρών συγκρούσεων, Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, 162 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 37 παιδιά και 11 γυναίκες.
Ισραηλινοί στη Νέα Υόρκη, πανηγυρίζουν για την εκεχειρία!
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ένας άντρας που είχε βγει να γιορτάσει τη συμφωνία εκεχειρίας δήλωσε, πυροβολώντας το όπλο του στον αέρα, ότι «ο Νετανιάχου θα θρηνεί σήμερα, ενώ ο λαός της Γάζας αντιστάθηκε και θριάμβευσε. Το Ισραήλ δεν θα σκεφτεί να μας αμφισβητήσει κατά αυτόν τον τρόπο ποτέ ξανά. Πληρώσαμε ένα ακριβό τίμημα με το αίμα των συνανθρώπων μας, αλλά καταφέραμε τελικά και δείξαμε τη δύναμή μας», είπε.

Η συμφωνία εκεχειρίας υποχρεώνει το Ισραήλ και τη Χαμάς να διακόψουν οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων ανταρτών που το Ισραήλ είχε ως στόχους.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, πρωθυπουργός στην κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είπε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι για αυτή τη συμφωνία, καθώς και για την αφοσίωση και αντίσταση που επέδειξε ο λαός μας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ προειδοποιεί: Εάν αποτύχει η εκεχειρία θα είναι σκληρότερη η στρατιωιτκή επέμβαση

Διαδηλωτές έκαψαν το στούντιο του Al Jazeera στο Κάϊρο

Ιράν: Προσφέρουμε στρατιωτική βοήθεια στη Γάζα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε