Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πανικός από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη Βουλγαρία – Χαροπαλεύουν 2 άτομα

Πανικός από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη Βουλγαρία – Χαροπαλεύουν 2 άτομα

 Εφτά τραυματίες, δύο από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση, είναι ο τραγικός απολογισμός των διαδοχικών εκρήξεων που σημειώθηκαν σε αποθήκη παλιών πυρομαχικών στην περιοχή της πόλης Γιάμπολ στην Ανατολική Βουλγαρία σήμερα το απόγευμα.

Η πρώτη έκρηξη στην αποθήκη της ιδιωτικής εταιρίας Bereta Trading που είχε αναλάβει την αχρήστευση οβίδων και άλλων απαρχαιωμένων πυρομαχικών κατόπιν σχετικής ανάθεσης του υπουργείου Άμυνας, σημειώθηκε κατά τις δύο το μεσημέρι με αποτέλεσμα να υποστούν βαριά τραύματα στο κεφάλι και στον θώρακα δύο εργάτες ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν ελαφρότερα και υπέστησαν εγκαύματα.

Η αποθήκη, στην οποία εργάζονται 20 άτομα εκκενώθηκε.

Κατά τις τέσσερις το απόγευμα στη φλεγόμενη αποθήκη σημειώθηκε τεράστια έκρηξη, το μέγεθος της οποίας κατατρομαγμένοι αυτόπτες μάρτυρες που έτυχε να περνάνε εκείνη την ώρα μέσω του σημαντικού οδικού κόμβου «Πετολάτσκατα», συγκρίνουν με έκρηξη… πυρηνικής βόμβας.

Ευτυχώς, δεν τίθεται τέτοιο θέμα αφού στην πυριτιδαποθήκη υπήρχαν μονό συμβατικά πυρομαχικά, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρίας Bereta, Ντεσισλάφ Ντόμπρεφ, ο οποίος δήλωσε στα βουλγαρικά μέσα, ότι η εταιρία του τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ σεβόταν όλα τα υποχρεωτικά πρότυπα και τους κανονισμούς, που απαγορεύουν τη συσσώρευση περισσότερων από 100 τόνων πυρομαχικών σε μια αποθήκη.

Ήδη έχει ξεκινήσει η ανάκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επί τόπου μετέβησαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ και Άμυνας, Άνιου Άγκελοφ που θα αποφασίσουν για το ενδεχόμενο εκκένωσης διπλανών χωριών, κατόπιν εντολής του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ.

Πάντως, η κατάσταση εκτονώνεται επειδή το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών έχει ήδη “σκάσει”, σύμφωνα με τον κ. Ντόμπρεφ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για μόλυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος από τις εκρήξεις των οβίδων, που είχαν μεταφερθεί στην αποθήκη του Γιάμπολ από την αποθήκη στρατιωτικής ζώνης του χωριού Τσελοπέτσενε κοντά στη Σόφια.

Το γεγονός αυτό είχε γίνει αφορμή, κατά ειρωνεία της τύχης, να καταταραχτούν επί τρία ολόκληρα μερόνυχτα τον Ιούλιο του 2008 οι κάτοικοι της βουλγαρικής πρωτεύουσας εξαιτίας των διαδοχικών ισχυρότατων εκρήξεων τεράστιας ποσότητας απαρχαιωμένων πυρομαχικών στο συγκρότημα στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στο χωριό στα ανατολικά περίχωρα της πρωτεύουσας.

Από τότε έως σήμερα έχουν σημειωθεί σε διάφορες αποθήκες και μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας τρία, τουλάχιστον, παρόμοια επεισόδια, τα οποία εκ θαύματος δεν έχουν προκαλέσει ανθρώπινα θύματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε