Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πάνω από 100.000 οι Σύροι πρόσφυγες στο Λίβανο

Πάνω από 100.000 οι Σύροι πρόσφυγες στο Λίβανο

Περισσότεροι από 358.000 Σύροι εχουν φύγει προς τέσσερις γειτονικές χώρες και δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν διαφύγει αλλά δεν έχουν ζητήσει διεθνή βοήθεια, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στο Λίβανο υπερέβη τις 100.000, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

“Ο Λίβανος είναι η τρίτη χώρα της περιοχής, όπου ο αριθμός των καταγεγραμμένων σύρων προσφύγων έχει υπερβεί τις 100.000”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρμοστεία.

“Παρά την πρόσφατη αναταραχή, δεν είδαμε στο Λίβανο μια μείωση των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η Ιορδανία έχει τώρα 105.737 καταγεγραμμένους σύρους πρόσφυγες και ακολουθούν με 101.834 η Τουρκία, με 101.283 ο Λίβανος και με 42.661 το Ιράκ. Η Αρμοστεία υπολογίζει ότι συνολικά μέχρι 700.000 σύροι πρόσφυγες μπορεί να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ως το τέλος του χρόνου.

Η Φλέμινγκ έκανε έκκληση για διεθνή υποστήριξη προς τις χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες. “Δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τις χώρες αυτές να σηκώσουν μόνες τους ολόκληρο το βάρος”, δήλωσε.

Περίπου 6.815 σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Αφρική, σχεδόν όλοι στην Αίγυπτο, αλλά η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει δηλώσει πως στη χώρα υπάρχουν ήδη ως 150.000 Σύροι, οι οποίοι ενδέχεται να ζητήσουν καθεστώς πρόσφυγα όταν εξαντληθούν τα χρήματα ή οι θεωρήσεις εισόδου τους, δήλωσε η Φλέμινγκ.

Η ίδια κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους για τους Σύρους που διαφεύγουν από τη χώρα τους και να τους χορηγούν άσυλο.

Δεκαέξι χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα τέσσερις Σύροι είχαν ζητήσει άσυλο στην ΕΕ, τη Νορβηγία ή την Ελβετία από τον Ιανουάριο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2012, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αρμοστείας.

Διαβάστε

Συρία: Σφοδρές μάχες και αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Μααρέτ αλ-Νούμαν

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε