Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πάνω από 20.000 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από το σεισμό και το τσουνάμι

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα δεν θα επαναλειτουργήσει, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο ενώ ανακοινώθηκε επισήμως η μόλυνση τροφίμων εκτός Ιαπωνίας.
 

“Λαμβάνοντας υπόψη με αντικειμενικότητα την κατάσταση στο σταθμό, πιστεύω ότι είναι φανερό ότι ο σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι (αριθμός 1) δεν είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει”, τόνισε o κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Ο κύριος Εντάνο υπογράμμισε ωστόσο ότι την απόφαση δεν θα λάβει μόνο η κυβέρνηση αλλά και η εταιρία που διαχειρίζεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power Company, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρισμού της Ιαπωνίας.
 

Η εταιρία η οποία διαχειρίζεται τον κεντρικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά πως θα είναι “δύσκολο” να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα αριθμός 2, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο την Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προσπάθεια και την ελπίδα ότι η ηλεκτροδότηση “θα έχει αποκατασταθεί ως τις 18:00” (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μηχανικοί έχουν συνδέσει καλώδια στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 και ήλπιζαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση μέσα στην ημέρα ώστε να τροφοδοτούν τους αντιδραστήρες με νερό για να ψύχονται, όπως και στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4. Ωστόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν τα συστήματα ψύξης να επαναλειτουργήσουν κανονικά.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό “σταθεροποίηση” στον αντιδραστήρα 3, όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Μηχανικοί χρησιμοποιούν γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ για τους αντιδραστήρες 5 και 6. Η θερμοκρασία του αναλωθέντος καυσίμου σε αυτούς “επιστρέφει στο κανονικό”, ανέφεραν οι αρχές.

Έλεγχοι σε σπανάκι και γάλα που παράγονται κοντά στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα έδειξαν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από επιτρεπόμενο όριο. Δείγμα νερού της βρύσης στο Τόκιο εμφάνισε πολύ μικρό επίπεδο ραδιενέργειας.

Η IAEA ανακοίνωσε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν τις πωλήσεις τροφίμων από τη Φουκουσίμα.

Ραδιενέργεια ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σήμερα στην Ταϊβάν, σε κουκιά που εισήχθησαν από την Ιαπωνία, δήλωσε αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών στην Ταϊπέι.
 
Η ραδιενέργεια ανιχνεύτηκε σε 14 κιλά κουκιά από την Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία.
 
Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μόλυνση τροφίμου εκτός της Ιαπωνίας.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε