Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πάνω απο 60 νεκροί στη Νιγηρία

Την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων ανέλαβε η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την Παρασκευή και όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, υπάρχουν 63 επιβεβαιωμένοι νεκροί.

Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Μπόκο Χαράμ προειδοποιώντας παράλληλα πως θα συνεχιστούν οι επιθέσεις σε κυβερνητικούς στόχους.

«Θα εξακολουθήσουμε να χτυπάμε στόχους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για όσο διάστημα οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίσουν να διώκουν τα μέλη μας και ανυπεράσπιστους πολίτες» ανέφερε μέλος της οργάνωσης σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλη της οργάνωσης προσπάθησαν στην πόλη Μαϊντουγκούρι να οδηγήσουν ένα τζιπ γεμάτο εκρηκτικά σε μία κυβερνητική υπηρεσία που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την Μπόκο Χαράμ, όπως ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα The Nation.

Επίσης οι βόμβες που εξερράγησαν στο θεολογικό πανεπιστήμιο ελ Κανέμι της ίδιας πόλης συνδέονται με την Μπόκο Χαράμ. Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν το μεσημέρι, όταν γονείς και μαθητές δέχθηκαν επίθεση κοντά στο τέμενος του κολεγίου.

“Βόμβες εξερράγησαν σε πολλά αστυνομικά τμήματα και εκκλησίες”, δήλωσε ο Ούμαρ Γκάμπο κάτοικος της Νταματούρου στην εφημερίδα Next. “Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 6 το απόγευμα (χθες) όταν σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ της οργάνωσης και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας”, πρόσθεσε.

Η Μπόκο Χάραμ, που δηλώνει ότι διεκδικεί την άμεση εφαρμογή της σαρία (του ισλαμικού νόμου) στην πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής, έχει πραγματοποιήσει μία σειρά από ανθρωποκτονίες και ένοπλες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη βοριεοανατολική Νιγηρία. Όμως είναι η μόλις η δεύτερη φορά που η οργάνωση κατέφυγε σε επιθέσεις αυτοκτονίας μετά την επίθεση που εξαπέλυσε τον Αύγουστο εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στην Αμπούζα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε