Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Πάπας: “Θλιβερή η διαίρεση της Κύπρου”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Θλιβερή χαρακτήρισε τη διαίρεση της Κύπρου ο Πάπας Βενέδικτος 16ος. Μίλησε θετικά για τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για λύση του κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι θα προσεύχεται για ειρήνη σε ολόκληρη της Κύπρο.

“Με την παραμονή μου τις τελευταίες μέρες στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, έχω αποκομίσει ο ίδιος μια μικρή εικόνα της θλιβερής διαίρεσης του νησιού και έμαθα επίσης για την απώλεια μεγάλου μέρους μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα”, τόνισε ο Πάπας στην ομιλία αποχαιρετισμού.  Όπως ανέφερε άκουσε Κυπρίους από τον βορρά, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν υπό συνθήκες ειρήνης στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους . ” Έχω συγκινηθεί βαθύτατα από τις εκκλήσεις τους”, πρόσθεσε . 

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πάπας επεσήμανε “Η διεθνής κοινότητα, κύριε Πρόεδρε, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα την πορεία που ακολουθείτε, και σημειώνω με ικανοποίηση όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να επέλθει ειρήνη για το λαό σας και για ολόκληρο το νησί”. 

Ο Πάπας έκλεισε τον αποχαιρετισμό του, μιλώντας ελληνικά : “Με αυτά τα λίγα λόγια σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι ο Τριαδικός Θεός και η Παναγία να σας ευλογούν πάντα. Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας”.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στην τελετή αποχαιρετισμού εξέφρασε την ευχή ότι ο Πάπας θα φέρει πάντα στην καρδιά του την Κύπρο, τις πληγές και τις ελπίδες της. “Όλοι οι Κύπριοι”, ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, “είδαν στο πρόσωπό Σας τον αγγελιαφόρο της ειρήνης και ένα θερμό υποστηρικτή της ισότητας”. 

Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πάπα για τη σταθερή στήριξη, που παρέχει στον αγώνα για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρωί, στη Θεία Λειτουργία, ο Πάπας ενώπιον χιλιάδων Καθολικών, του προέδρου της Κύπρου, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, πολιτικών ηγετών και διπλωματών τόνισε ότι, οι όπου γης Χριστιανοί καλούνται σήμερα να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές τους, να πλησιάσουν όσους το έχουν ανάγκη και να μοιραστούν με γενναιοδωρία τα γήινα αγαθά με τους λιγότερο καλότυχους της ζωής.

Ο κ. Βενέδικτος μίλησε στα αγγλικά, λατινικά, γαλλικά αλλά και κάποιες στιγμές ελληνικά. Εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την ευκαιρία που του δόθηκε να τελέσει τη λειτουργία των Ευχαριστιών, παρουσία τόσων πιστών στην Κύπρο και ευχαρίστησε το πλήθος των Καθολικών για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε, αλλά και το λαό της Κύπρου γενικότερα για τη ζεστή φιλοξενία και το απλόχερο καλωσόρισμα, στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην Κύπρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε