Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Παραδομένη στο χάος η Αίγυπτος – 24 οι νεκροί από τα επεισόδια

Απαγόρευση κυκλοφορίας, έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, βία, χάος και απόγνωση «βασιλεύουν» τις τελευταίες ώρες στο Κάιρο.

Όλα ξεκίνησαν από διαδήλωση των Χριστιανών κοπτών στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για βομβιστική επίθεση που έγινε σε εκκλησία τους. Μόνο που η διαδήλωση κατέληξε σε πόλεμο με τους άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας.


Απολογισμός 24 νεκροί και 213 τραυματίες. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρεις στρατιώτες.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα, περιλαμβανομένων οχημάτων του στρατού και πέταξαν πέτρες εναντίον της στρατιωτικής αστυνομίας, κατηγορώντας την πως τους αντιμετώπισε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο.

Τα επεισόδια χαρακτηρίζονται τα χειρότερα μετά την λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και ρίχνουν μια βαριά σκιά στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου. Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη.

Οι νέες ταραχές προστίθενται στην εντεινόμενη απόγνωση ακτιβιστών που θεωρούν ότι ο στρατός θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της εξουσίας στο παρασκήνιο, έστω κι αν παραδώσει την διακυβέρνηση σε εκλεγμένους πολιτικούς. Οι ένοπλες δυνάμεις το διαψεύδουν.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, υποσχόμενη ότι τα αιματηρά επεισόδια δε θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο του Καΐρου ως τις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας).

“Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ μετά τα επεισόδια. “Δεν θα παραδοθούμε σε αυτές τις κακόβουλες συνωμοσίες και δεν θα αποδεχθούμε το πισωγύρισμα”, πρόσθεσε στο διάγγελμα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


“Είναι μια σκοτεινή ημέρα στην ιστορία του στρατού. Είναι προδοσία, συνωμοσία, δολοφονία”, έγραψε ένας Αιγύπτιος στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες του εκφράστηκαν επίσης αρνητικά για την αντιμετώπιση της διαδήλωσης από το στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο – 19 οι νεκροί

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε